Kapitelidéer efterlyses för ny ”Handbok i journalistikforskning”

Tillsammans med Michael Karlsson planerar jag nu en ”Handbok i journalistikforskning” som ska ges ut av Studentlitteratur under 2015. Syftet är att boken ska ge en heltäckande bild av vad forskningen visar när det gäller journalistiken, dess historia och profession, dess produktionsförutsättningar och genrer, och hur journalistiken påverkar och påverkas av samspelet med det omgivande samhället, publikerna, politiken, ekonomin och tekniken.

Boken är tänkt att vara organiserad i ett antal olika sektioner med flera kapitel inom respektive sektion, där tanken är att varje kapitel inom sitt område ska ge en heltäckande översikt av relevanta teorier och vad svensk och internationell forskning visar. Förutom en introduktion av redaktörerna är boken tänkt att innehålla följande sektioner:

– Journalistiken och journalisterna

– Journalistiken och dess etiska och normativa grunder

– Journalistiken och hur dess innehåll formas

– Journalistiken och dess olika genrer

– Journalistiken och publiken

– Journalistiken och digitaliseringen

– Journalistiken och samhället

– Journalistiken och framtidens medielandskap

För att boken ska bli så bra och angelägen som möjligt, och för att inte riskera att missa något viktigt område, söker vi nu idéer, inspel och förslag till vad boken bör innehålla för kapitel. Om du har förslag till kapitel och/eller författare, hör därför gärna av dig till oss senast den 3 januari 2014. Sprid också gärna detta vidare.

Beslut om vilka kapitel som ska ingå fattas i slutet av januari 2014 och deadline för inlämning av kapitel kommer att vara i slutet av oktober 2014. Vi nås enklast via michael.karlsson@kau.se och jesper@jesperstromback.com.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s