Skandal att lägga ner Riksdag och Departement

Förra veckan beslutade riksdagsstyrelsen att lägga ner tidningen Riksdag och Department och dess webbplats. Det är en riktigt olyckligt – jag är frestad att skriva korkat – beslut. Tidningen är den enda i sitt slag som löpande och på ett mycket initierat sätt bevakar vad som händer i riksdagen, inom de olika departementen och i olika statliga utredningar. För den som är intresserad av dessa frågor är Riksdag och Department helt oersättlig. Riksdagens ledamöter kanske klarar sig utan den, men alla de som inte arbetar heltid med politik men som ändå vill eller har behov av att följa vad som händer inom politiken finns det ingen alternativ informationskälla som kan konkurrera med Riksdag och Departement.

Riksdag och Departement är också en ovärderlig informationskälla för andra medier. I takt med att de redaktionella resurserna har skurits ner finns det idag inget nyhetsmedium som har resurserna att löpande bevaka och på ett brett och heltäckande sätt rapportera om vad som händer i riksdag, inom departementen och i olika utredningar. I princip samtliga nyhetsmedier och ledarredaktioner förlitar sig därför på Riksdag och Department för information om detta. I det nya medielandskapets ekologi spelar Riksdag och Departement därför en helt central roll. Skulle tidningen läggas ner skulle det drabba inte bara läsarna av den tidningen, utan alla konsumenter av andra nyhetsmedier också.

Varför vill då riksdagsstyrelsen lägga ner tidningen? Av uppgifter att döma är beslutet resultatet av att partierna i riksdagsstyrelsen inte kunnat enas. Medan de borgerliga allianspartierna av principiella skäl vill att någon annan än riksdagen ska ta över ägandet är vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna kritiska mot att sälja tidningen. Den så kallade ”lösningen” blir då att lägga ner tidningen.

I en ledare i senaste numret av Riksdag och Departement gör chefredaktören Mattias Croneborg en jämförelse mellan detta beslut och en vardagligt exempel om bilkörning:

Om vägen delar sig till höger och vänster, finns två alternativ. Om man då grälar om vilket håll som är bäst kan en kompromiss att köra rakt fram bli ödesdigert om det innebär att man kraschar rakt in i en bergvägg. […] På samma sätt som vid bilåkande blir kompromissen [när allianspartierna och de rödgröna partierna inte kan enas om vem som ska driva tidningen] dålig. Tyvärr är det Riksdag & Departement som är bilen och som riksdagsstyrelsen väljer att kompromisslöst köra rakt in i bergväggen.

Det slutliga beslutet kommer dock fattas av riksdagen, efter beredning i konstitutionsutskottet. Jag kan bara hoppas att de krafter som vill ha kvar Riksdag & Departement är tillräckligt starka, och att det finns tillräckligt många riksdagsledamöter som har förnuft och kurage nog att gå emot riksdagsstyrelsen, för att beslutet ska ändras. Här är det viktigt att alla de som är beroende av tidningen för information, och inte minst etablerade nyhetsmedier, gör sina röster hörda.

Enligt trovärdiga uppgifter är tidningen Dagens Samhälle intresserade av att ta över tidningen. Även om jag personligen tycker att det vore bättre att driva vidare Riksdag & Departement som idag skulle det vara en möjlig lösning. Att lägga ner Riksdag & Departement vore oacceptabelt i ett läge när det finns andra som är villiga att ta över.

Ytterst är det en demokratifråga. Medborgarna behöver information om sådant som händer och sker och som gör det möjligt för dem att självständigt ta ställning i samhällsfrågor. För det behöver de nyhetsmedier av olika slag. Samtidigt behöver nyhetsmedierna Riksdag & Departement för att få kännedom om och kunna sprida sådan information som medborgarna behöver. Man kan därför inte se frågan om Riksdag & Departement som en isolerad fråga. Man måste se vilken roll som Riksdag & Departement spelar i det nya medielandskapets ekologi.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Demokrati och politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Skandal att lägga ner Riksdag och Departement

  1. Pingback: Foundation for Defense of Democracies

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s