Nytt bokkapitel om svenska journalister

Nu har Routledge precis publicerat den nya boken The Global Journalist in the 21st Century, redigerad av David H. Weaver och Lars Willnat. Det är den hittills mest omfattande bok som har publicerats som handlar om journalister, vilka de är, hur de ser på sitt jobb och vilka värderingar och karaktärsdrag de har. Studierna bygger på enkätundersökningar i totalt sett 33 länder världen över, vid sidan av några kapitel som direkt jämför journalister i olika länder.

I boken medverkar jag själv, Lars Nord och Adam Shehata med ett kapitel som handlar om svenska journalister. Titeln på kapitlet är Swedish Journalists: Between Professionalization and Commercialization. Kapitlet behandlar bland annat vad som utmärker de svenska journalisterna i termer av bland annat kön och utbildning, vilket inflytande de anser att de själva har över nyheternas urval och gestaltningar, hur de ser på inflytandet över medierna, deras partisympatier samt vad de anser vara de faktorer som faktiskt påverkar och borde påverka vad som blir nyheter. Ett av resultaten är att det finns stora skillnader mellan vad journalisterna anser borde vara viktigt vid urvalet av nyheter och vad som faktiskt har stor betydelse; ett annat att svenska journalister i internationell jämförelse anser sig ha ovanligt stort inflytande över nyheternas urval och vinklar.

Som helhet borde boken vara av intresse för alla som forskar kring, studerar eller är intresserade av journalister, deras egenskaper och karaktärsdrag samt deras värderingar.

Mot bakgrund av detta nya kapitel har jag idag uppdaterat sidan med mina engelska publikationer.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Medier & journalistik, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s