Framtidskommissionen i Almedalen

Nästa vecka genomförs den årliga Almedalsveckan, som i år slår ytterligare ett rekord i antal arrangerade seminarier. Detta är en av de viktigaste politiska arenorna i Sverige, och från Framtidskommissionen har vi därför valt att arrangera en särskild Framtidsdagen den 4 juli. Syftet med denna  Framtidsdag är att bidra till en mer framtidsinriktad debatt, lyfta fram olika viktiga samhällsfrågor, och vara en del av Framtidskommissionens analys av vilka framtida samhällsutmaningar som Sverige står inför.

Under Framtidsdagen kommer vi att arrangera sex seminarier, öppna för alla som vill och kan komma (hela programmet kan laddas ner här).

1. Framtidens Sverige – Vart är vi på väg?

Detta seminarium hålls 9.30-10.20. Förutom jag själv deltar följande ledamöter av Framtidskommissionen: Klas Eklund (professor i ekonomi), Helena Jonsson (LRF), Mernosh Saatch (vd Humblestorm), Lars Trägårdh (professor i historia) och Stina Westerberg (generaldirektör, Statens musikverk).

2. Bor alla i stan i Framtidens Sverige?

Detta seminarium hålls 10.30-11.30. Deltar gör Anders Knape (ordförande i Sveriges kommuner och landsting), Britta Flinkfeldt Jansson (kommunstyrelseordförande i Arjeplog), Per Ankersjö (miljöborgarråd i Stockholm), Gunnar Bendelin (initiativtagare till Landsbygdsupproret på Gotland) och Kristina Mattson (journalist och författare). Diskussionen leds av Helena Jonsson från Framtidskommissionen.

3. Passion & Innovation i Framtidens Sverige

Detta seminarium hålls 10.40-12.40. Deltar gör Tobias Nielsén, förläggare och författare, Emy Blixt, designer och grundare, Swedish Hasbeens, Pontus Schultz, chefredaktör Veckans Affärer, och Jan Broman, grundare av Fotografiska. Diskussionen leds av Mernosh Saatchi och Stina Westerberg från Framtidskommissionen.

4. Framtidens ansvar vid sidan av politiken

Seminariet hålls 12.50-13.50. Deltar gör Jan-Erik Sundgren, direktör med ansvar för samhälls- och miljöfrågor på Volvo, Marianne Bogle, verksamhetsansvarig frö CSR Sweden, Viveca Ax:son Johnson, styrelseordförande i Nordstjernan och ledamot av Framtidskommissionen, och Eva Nordmark, ordförande i TCO och ledamot av Framtidskommissionen. Diskussionen leds av Lars Trägårdh från Framtidskommissionen.

5. Framtidens Informationssamhälle, medieutveckling och tabloidisering

Seminariet hålls 14.00-15.10, på engelska. Jag kommer inleda genom att beskriva de senaste decenniernas medieutveckling. Sedan kommer Dan Sabbagh från The Guardian prata om den brittiska medieutvecklingen och hur den har bidragit till ökad tabloidisering, samt hur detta är relaterat till News of the World-skandalen. Sedan följer ett panelsamtal där Jan Helin, Aftonbladet och Ester Pollack, JMK, deltar, som även kommer behandla digitaliseringen av medierna och hur den påverkar medierna och deras innehåll.

6. Framtidens hotbilder

Det här seminariet hålls 15.20-16.20, och leds av Anna Jardfeldt från Utrikespolitiska institutet. Deltar gör Anders Thornberg, tf. generaldirektör för Säpo, Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Jonas Hallberg, expert på it-säkerhet vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) samt Gunnilla Reischl, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Vid sidan av detta kommer jag också vara värd för en lunch med ordförandena för de politiska ungdomsförbunden, där de får möjlighet att ge sin bild av vad de anser är de stora framtidsutmaningarna.

Samtliga seminarier kommer att hållas i Länsstyrelsens trädgård, ingång från Korsgatan 2. För de som inte har möjlighet att vara på plats kommer samtliga seminarier sändas på webben.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Framtidskommissionen och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s