Nya tidskriftsartiklar publicerade

Nu har det senaste numret av Journalism precis publicerats, vilket jag är gästredaktör för tillsammans med Frank Esser och Claes de Vreese. Temat för specialnumret är Studying Political News: Towards a Standardization of Core Concepts, och är ett resultat av arbetet inom European Network of Political Communication Scholars (NEPOCS).

Vid sidan av introduktionen innehåller specialnumret sex artiklar som var och en diskuterar och analyserar hur ett givet teoretiskt begrepp inom forskningen kring den politiska nyhetsjournalistiken har använts teoretiskt och undersökts empiriskt; vad de viktigaste resultaten är; samt, inte minst viktigt, föreslår hur respektive begrepp bör definieras och undersökas. Varje artikel innehåller därmed en översikt av forskningen kring respektive begrepp samt förslag till hur begreppen bör undersökas empiriskt. Detta ska ses som ett försök att bidra till ökad standardisering av den empiriska forskningen kring den politiska nyhetsjournalistikens innehåll och därmed till ökad samlad kunskap på området. De artiklar som ingår i specialnumret är:

– Frank Esser, Jesper Strömbäck & Claes de Vreese (2012). Reviewing Key Concepts in Research on Political News Journalism: Conceptualizations, Operationalizations, and Propositions for Future Research. Journalism, 13(2), 139-143.

– Susana Salgado & Jesper Strömbäck (2012). Interpretive Journalism: A Review of Concepts, Operationalizations and Key Findings. Journalism, 13(2), 144-161.

– Toril Aalberg, Jesper Strömbäck & Claes de Vreese (2012). The Framing of Politics as Strategy and Game: A Review of Concepts, Operationalizations and Key Findings. Journalism, 13(2), 162-178.

– Günther Lengauer, Frank Esser & Rosa Berganza (2012). Negativity in Political News: A Review of Concepts, Operationalizations and Key Findings. Journalism, 13(2), 179-202.

– Peter van Aelst, Tamir Sheafer & James Stanyer (2012). The Personlization of Mediated Political Communication: A Review of Concepts, Operationalizations and Key Findings. Journalism, 13(2), 203-220.

– Carsten Reinemann, James Stanyer, Sebastain Scherr & Guido Legnante (2012). Hard and Soft News: A Review of Concepts, Operationalizations and Key Findings. Journalism, 13(2), 221-239.

– David Nicolas Hopmann, Peter van Aelst, & Guido Legnante (2012). Political Balance in the News: A Review of Concepts, Operationalizations and Key Findings. Journalism, 13(2), 240-257.

Framöver ska det bli intressant att ta del av reaktionerna på dessa artiklar. Det kan inte uteslutas att en del forskare kommer uppleva det som provocerande att vi föreslår hur de olika begreppen bör definieras teoretiskt och undersökas empiriskt, och att vi därför får räkna med viss kritik. Samtidigt är det djupt olyckligt att det så ofta händer att olika forskare undersöker samma begrepp på olika sätt och att resultaten av olika studier därför inte kan jämföras. Om dessa artiklar kan bidra åtminstone något till ökad standardisering vore det därför ett steg i rätt riktning.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Medier & journalistik, Nya publikationer och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s