Nytt bokkapitel om politisk marknadsföring

Nu har The Routledge Handbook of Political Marketing, redigerad av Jennifer Lees-Marshment, precis släppts. I boken medverkar jag med ett kapitel, skrivet tillsammans med Jennifer Lees-Marshment och Chris Rudd, med titeln Political Party Market Orientation in a Global Perspective. I grunden bygger kapitlet på resultaten från boken Global Political Marketing som vi gav ut för snart två år sedan, men i det nya kapitlet gör vi ett nytt försök att analysera resultaten och vad de innebär både praktiskt (hur vanligt är det att partier är marknadsorienterade till skillnad från produkt- eller säljorienterade) och teoretiskt (vilka faktorer påverkar i vilken utsträckning politiska partier är marknadsorienterade).

Totalt sett innehåller The Routledge Handbook of Political Marketing 28 kapitel som alla behandlar någon aspekt av politisk marknadsföring, politisk marknadsorientering eller strategisk politisk kommunikation. Till kapitlen hör exempelvis:

– Strategic Voter Selection, av Michael John Burton,

– The Role of Opinion Research in Setting Campaign Strategy, av Alexander Braun,

– Political Branding in the Modern Age: Effective Strategies, Tools and Techniques, av Kenneth M. Cosgrove,

– Internal Party Political Relationship Marketing: Encouraging Activism Amongst Local Party Members, av Robin T. Pettitt,

– Underused Campaigning Tools: Political Public Relations, av Nigel A. Jackson,

– Making Space for Leadership: The Scope for Politicians to Choose How They Respond to Market Research,

– The use of Public Opinion Research by Government: Insights from American and Canadian Research, av Lisa Birch & Francois Pétry, samt

– Branding Public Policy, av David Marsh & Paul Fawcett

Eftersom boken är helt ny har jag inte hunnit läsa den ännu, men ser verkligen fram emot att göra det. Det bör vara en bok som är av stort intresse för alla som forskar kring eller arbetar med politisk marknadsföring, politisk marknadsorientering, valkampanjer och strategisk politisk kommunikation.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s