Lästa böcker och månaden som gick

Ibland smyger sig tiden fram, ibland går den väldigt fort. November brukar ofta kännas som en långsam månad, men inte i år. Tvärtom har det varit en mycket spännande och omvälvande månad där tiden har flugit fram. Den kanske viktigaste förklaringen handlar om mitt nya uppdrag som huvudsekreterare i och chef för sekretariatet för regeringens Framtidskommission, vilket känns mycket intressant och spännande. En annan förklaring är att november har varit en månad där många nya publikationer har kommit från tryckeriet. Det är alltid stimulerande och fungerar som en bekräftelse på det arbete man har lagt ner.

Med anledning av uppdraget som huvudsekreterare i Framtidskommissionen kommer inriktningen på mitt läsande förändras en hel del under de kommande månaderna. Under månaden som gick handlade läsandet emellertid huvudsakligen om böcker inom politisk kommunikation och statsvetenskap. De böcker jag läste var:

– Sally Young (red) (2007). Government Communication in Australia. Cambridge University Press.

– Sandy L. Maisel, Darrell M. West & Brett M. Clifton (2007). Evaluating Campaign Quality. Can the Electoral Process be Improved? Cambridge University Press.

– Paul J. Silva (2006). Exploring the Psychology of Interest. Oxford University Press.

– Darren G. Lilleker & Nigel A. Jackson (2011). Political Camapigning, Elections and the Internet. Comparing the US, UK, France and Germany. Routledge.

– Gunnar Thesen (2011). Attack and Defend! Explaining Party Responses to News. Aarhus University.

– Cliff Zukin, Scott Keeter, Molly Andolina, Krista Jenkins & Michael X. Delli Carpini (2006). A New Engagement? Political Participation, Civic Life, and the Changing American Citizen. Oxford University Press.

– Bill Clinton (2011). Back to Work. Why We Need Smart Government for a Strong Economy. Hutchinson.

Samtidigt som flera av böckerna var läsvärda var det ingen av dem som utmärkte sig tillräckligt för att jag ska vilja utse den till ”månadens bok”. Därför avstår jag den här gången från att utse någon sådan. Kanske kommer läsandet i december erbjuda någon bok som tydligare sticker ut från mängden och innebär ett tydligare bidrag till forskningen eller tänkandet kring framtidens samhällsutmaningar: det återstår att se.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Mer personligt och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s