Ny tidskriftsartikel om makten över medierna

Hur mycket inflytande har olika grupper egentligen över medierna och journalistiken? Har olika gruppers inflytande ökat eller minskat under de senaste åren? Och gör journalister som arbetar med nätnyheter andra bedömningar än journalister som arbetar inom mediernas traditionella format? Detta är huvudfrågorna i artikeln Who’s Got the Power? Journalists’ Perceptions of Changing Influences over the News, skriven tillsammans med Michael Karlsson och publicerad i senaste numret av Journalism Practice. Artikeln bygger på en enkätundersökning bland svenska journalister, och resultaten visar bland annat att journalister anser att samtliga undersökta grupper förutom journalister själva har ökat sitt inflytande över medierna och journalistiken. För att citera artikelns abstract:

Over the last decades, media environments have become radically transformed. Among the most significant changes is the rise of interactive media technologies, which raise new questions about how influence over media content has changed. At the same time, changes in media technologies and how they may change the influence over the news should not be understood in isolation from other changes in media environments. Against this background, the purpose of this paper is to investigate how much influence journalists ascribe to different sets of actors; how they perceive changes over time; and whether journalists working with online publishing differ in these respects from other journalists. Among other things, the study shows that the most influential group is perceived to be journalists, followed by the audience and media owners. The group that is perceived to have increased their influence the most is media owners. All investigated groups – except journalists – are perceived to have increased their influence at least somewhat. The results are discussed in the light of research on how interactive media technologies may reshape the influence over the news.

Om någon är intresserad av artikeln är det bara att skicka ett mail till jesper@jesperstromback.com.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s