Nytt uppdrag inom regeringens Framtidskommission

Igår blev det officiellt att jag har blivit utsedd av regeringen till att vara huvudsekreterare i och chef för sekretariatet för den nya Framtidskommissionen. Framtidskommissionen kommer att ledas av statsminister Fredrik Reinfeldt, och huvuduppgiften består av att analysera samhällsutvecklingen och försöka identifiera vilka framtida samhällsproblem och utmaningar som Sverige står inför. Förutom Fredrik Reinfeldt kommer Framtidskommissionen att bestå av utbildningsminister Jan Björklund, näringsminister Annie Lööf, socialminister Göran Hägglund, samt Viveca Ax:son, Klas Eklund, Helena Jonsson, Pekka Mellergård, Eva Nordmark, Johan Rockström, Marnosh Saatchi, Lars Trägårdh samt Stina Westberg. Mer information om kommissionens medlemmar finns här.

Arbetet med att inom Framtidskommissionen identifiera framtida samhällsutmaningar kommer att koncentreras till fyra framtidsutredningar som var och en kommer att fokusera på:

* Den demografiska utvecklingen. Det arbetet kommer att koordineras av Fredrik Reinfeldt.

* Integration, jämställdhet, demokrati och delaktighet. Det arbetet kommer att koordineras av Jan Björklund.

* Hållbar tillväxt i globaliseringens tid. Det arbetet kommer att koordineras av Annie Lööf.

* Rättvisa och sammanhållning. Det arbetet kommer att koordineras av Göran Hägglund.

Till stöd för Framtidskommissionen kommer det att finnas ett sekretariat som kommer bestå av ett flertal sakkunniga och utredare, och det är detta sekretariat jag har utsetts till att leda. I det ingår även att skriva Framtidskommissionens slutrapport, som ska presenteras i mars 2013.

Detta känns som en mycket spännande, viktig och utmanande uppgift, som jag verkligen ser fram emot att arbeta med!

Detta innebär samtidigt att jag från och med januari 2012 till och med mars 2013 kommer att få lägga andra projekt och forskningen åt sidan. Jag kommer fortsätta vara aktiv på den här bloggen, och jag kommer fortsätta kommentera amerikansk politik. Jag kommer även använda den här bloggen för att diskutera frågor som är kopplade till Framtidskommissionens arbete. Däremot kommer jag inte kommentera aktuella politiska skeenden eller frågor i Sverige. I den mån jag kommer att diskutera eller kommentera svensk politik kommer det uteslutande vara kopplat till Framtidskommissionens arbete med att identifiera de framtida samhällsutmaningar som Sverige står inför.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Framtidskommissionen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nytt uppdrag inom regeringens Framtidskommission

  1. Johan Lundgren skriver:

    Grattis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s