Söndagens lästips

Söndagar är läsdagar brukar det ibland sägas, och det är en gammal hederlig tradition att tidningarna är särskilt tjocka på söndagar. Med start idag tänkte jag därför börja lägga ut tips på läsvärda artiklar varje söndag, hämtade från den gångna veckans nyhetsflöde. Vad de handlar om kommer variera, men ett särskilt fokus kommer att riktas mot amerikansk politik, politisk kommunikation och medieutveckling.

Sedan en tid tillbaka är Jill Abramson ny redaktör på New York Times. I en intressant intervju hos Media Matters for America svarar hon på olika frågor som handlar om tidningens bevakning av 2012 års presidentval, anklagelserna om politisk partiskhet, och tidningens roll i det nya medielandskapet. Glädjande nog verkar det som om New York Times inte kommer att behöva fortsätta skära ned på personalstyrkan.

En av de återkommande frågorna varje kvartal handlar om hur mycket kampanjbidrag som presidentkandidaterna har lyckats samla in. På samma sätt som opinionsmätningarna används det som en indikator på hur det går för kampanjerna. Om detta och utsikterna för Obama skrev Politico i fredags.

Ett viktigt inslag i den amerikanska politiska bevakningen är olika former av fact checks, det vill säga att medierna kontrollerar fakta i olika påståenden som förekommer i den politiska debatten. Om dessa faktakontroller görs på ett seriöst och genomtänkt sätt bidrar de till en bättre politisk debatt och kan ha en viktig preventiv effekt. En av pionjärerna är St. Petersburg Times’ PolitiFact, som fick ett Pulitzer-pris för ett par år sedan. Häromdagen rapporterade de resultaten av en ny kontroll av hur väl olika pundits – journalister, debattörer och tyckare – håller sig till fakta. Den studien visar tydligt att man bör förhålla sig skeptisk till olika påståenden som förs fram i debatten – och vikten av att det finns medier som ägnar sig åt faktakoll.

På hemsidan för PolitiFact kan man även hitta tidigare faktakontroller. Detsamma gäller Washington Post’s motsvarighet, The Fact Checker.

Om man lämnar fakta och går över till åsikter och just pundits skrev republikanen Joe Scarborough i veckan som gick ett inlägg på Politico med rubriken Crazy Never Wins GOP Sweepstakes. Enligt honom lyckas aldrig de republikanska presidentkandidater som är mest radikala eller utanför mainstream vinna den interna kampen om att bli partiets presidentkandidat. Man kan alltid hoppas att han har rätt. Om han har det innebär det samtidigt att en stor del av mediespekulationerna kring personer som Michelle Bachmann och Rick Perry saknar proportioner.

Detta kan vara värt att ha i åtanke nu när medierna spekulerar för fullt om ifall Chris Christie, guvernör i New Jersey, ska lansera sig som presidentkandidat. Om detta har bland annat New York Times och Dan Balz på Washington Post skrivit under de senaste dagarna. Kommer han ställa upp? Här är tecknaren Rob Tornoe’s svar:

Till sist och för att avsluta på hemmaplan: I dagens Aftonbladet skriver Katrine Kielos en mycket intressant och läsvärd artikel om Håkan Juholts partiledarskap och socialdemokratin. Den slagkraftiga rubriken är Socialdemokrati är ingen countrysång. Det är bara att hålla med.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Artikeltips och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Söndagens lästips

 1. Hej Jesper. Tänkte kommentera en teknisk fråga och inte detta specifika inlägg. Jag prenumererar på denna blogg genom rss och google reader, tyvärr visas dock inte hela inläggen i google reader utan jag måste klicka mig vidare till blogg. Är detta medvetet? Om inte så vore det smidigt om det gick att läsa hela inlägg i google reader.

  Tack för många intressanta blogginlägg

  • jesperstromback skriver:

   Hej Tommie,

   Tack för ditt mail och din positiva feedback! Vad gäller din fråga är det inte medvetet från min sida, och jag ska se ifall det går att ändra inställningarna så att du kan läsa hela inläggen i google reader!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s