Ny tidskriftsartikel om politikens medialisering

Nu har senaste numret av Journalism Studies publicerats elektroniskt, i vilket jag medverkar med en artikel som handlar om politikens medialisering. Titeln är Mediatization and Perceptions of the Media’s Political Influence, och artikeln bygger på en enkätundersökning bland svenska riksdagsledamöter och svenska politiska journalister som bland annat handlar om hur de båda grupperna ser på mediernas makt och inflytande över såväl allmänheten som över politiken. Bland annat visar undersökningen att båda grupper anser att medierna har betydande inflytande, och att de uppfattar TV och radio som lika inflytelserika som statsministern när det gäller att föra upp en ny fråga på dagordningen. För att citera artikelns abstract:

One of the key concepts related to the media’s increasing political influence is mediatization. It has even been described as a meta-process, on a par with other social change processes such as globalization and individualization. Despite the fact that the concept has been used for several decades, it remains however a concept referred to more often than properly defined and used to guide systematic empirical research. Against this background and based on the conceptualization of mediatization as a multi-dimensional concept, the purpose of this article is to investigate perceptions of the media’s political influence among members of parliament and political news journalists at major national and regional media in Sweden. The results show that both groups attribute great influence to the media, in particular TV, newspapers and radio, and that both groups perceive TV and radio as influential as even the prime minister in terms of how often they manage to place a new issue highest on the political agenda. The results of the study are discussed in light of the theory of an ongoing mediatization of politics.

Mot bakgrund av den nya artikeln har jag idag uppdaterat sidorna med mina engelska publikationer och samtliga publikationer.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Nya publikationer och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s