Ny rapport om lobbyismens problem och möjligheter

I tisdags presenterade jag min senaste rapport om Lobbyismens problem och möjligheter. Perspektiv från dem som både lobbar och har blivit lobbade (Precis, 2011) på ett välbesökt seminarium under Almedalsveckan. Rapporten är gjord på uppdrag av Precis, föreningen för Public Relations Konsultföretag i Sverige, som också arrangerade seminariet. Seminariet och rapporten har bland annat uppmärksammats av Dagens Media, Skånska Dagbladet, Makthavare.se, Smålandsposten och Stiftelsen Institutet för Mediestudier.

Huvudfrågan för rapporten är vilka problem och möjligheter som lobbyismen medför ur det politiska beslutsfattandets perspektiv. En grupp som har unik inblick i detta är personer som tidigare har arbetat som statssekreterare och planeringschefer på olika departement – och därmed varit mottagare av påverkansförsök – och som numera arbetar med politisk påverkan som konsulter eller företrädare för företag, näringslivsorganisationer och fackliga organisationer. Utifrån detta bygger undersökningen på intervjuer med tolv tidigare statssekreterare och planeringschefer som numera arbetar med politisk påverkan: Urban Bäckström, Peter Egardt, Anna Ekström, Dan Ericsson, Fredrik Fällman, Jonas Hjelm, Håkan Jonsson, Agneta Karlsson, Krister Nilsson, Sture Nordh, Sven-Eric Söder och Ulrika Schenström. I rapporten står fem frågor i centrum:

(1) Hur ser de intervjuade på vad lobbyism är och på hur lobbyism förhåller sig till angränsande begrepp som public affairs, public relations och opinionsbildning?

(2) Vad anser de intervjuade att lobbyism bidrar med ur det politiska beslutsfattandets perspektiv?

(3) Vad anser de intervjuade att lobbyism bär med sig för problem och risker ur det politiska beslutsfattandets perspektiv?

(4) Hur ser de intervjuade på olika förslag som syftar till att reglera lobbyism eller minska risken för att lobbyism inverkar negativt på det politiska beslutsfattandet?

(5) Vad anser de intervjuade vara de största myterna eller missförstånden när det gäller lobbyism och möjligheterna att påverka det politiska beslutsfattandet via lobbying?

För den som är intresserad av att läsa rapporten går den att beställa via epost till info@precis.se.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Egna böcker, Nya publikationer, Strategisk kommunikation och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s