Nytt boktips: ”Making Sense of Media & Politics” av Gadi Wolfsfeld (2011)

Om man är intresserad av samspelet medier-politik och politisk kommunikation har det precis släppts en ny bok som bör vara av stort intresse. Boken heter Making Sense of Media & Politics. Five Principles in Political Communication (Routledge, 2011) och är skriven av Gadi Wolfsfeld, internationellt ledande forskare i politisk kommunikation. Den har karaktären av att vara en introduktionsbok, men till skillnad från många andra introduktionsböcker har den en analytisk skärpa som gör den läsvärd också för dem som redan är inlästa på området. Den är dessutom mycket välskriven, och på ett elegant sätt sammanfattar Wolfsfeld forskningsläget i form av fem principer:

(1) Political power can usually be translated into power over the news media

(2) When the authorities lose control over the political environment they also lose control over the news

(3) There is no such thing as objective journalism (nor can there be)

(4) The media are dedicated more than anything else to telling a good story and this can often have a major impact on the political process

(5) The most important effects of the news media on citizens tend to be unintentional and unnoticed

I boken förklaras och diskuteras forskningen och vad vi vet om modern politisk kommunikation i ljuset av dessa fem principer. Att boken endast är på cirka 120 sidor gör att det breda perspektivet ibland prioriteras framför djup och detaljrikedom i genomgången av forskningen, men med den reservationen tycker jag ändå att boken lyckas ge en – på det stora hela – både heltäckande och rättvisande bild av forskningsläget. Att den är så välskriven och analytiskt skarp gjorde den också till en fröjd att läsa. Av alla de introduktionsböcker jag har läst är det en av de absolut bästa, och den kan starkt rekommenderas om man är intresserad av politisk kommunikation eller söker efter en bok att lägga in på kurslistorna.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politisk kommunikation och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s