Ny tidskriftsartikel publicerad i Political Communication

Nu har det senaste numret av tidskriften Political Communication publicerats online, i vilket Adam Shehata och jag medverkar med artikeln A Matter of Context. A Comparative Study of Media Environments and News Consumption Gaps. I artikeln undersöker vi hur betydelsen av individuella faktorer (exempelvis utbildning och politiskt intresse) för mediekonsumtionen påverkas av i vilka medie- eller informationsmiljöer människor lever i. Huvudsyftet med artikeln är att ”investigate whether media environmental factors have an additional effect on news media consumption after controlling for individual-level factors and whether socioeconomic status and personal motivations are more strongly related to news consumption in some media environments than in others”. För att citera artikelns abstract:

Research has shown that individual-level characteristics such as socioeconomic status and political interest are becoming more important as predictors of news consumption in a rapidly changing media environment. Despite this general trend, this article argues that the importance of individual-level predictors of news consumption varies between national media environments. We use extensive survey data from 16 European countries and multilevel modeling in order to investigate both contextual-level and cross-level effects on news consumption. The results show that media environment characteristics have additional effects on news consumption beyond the effects of individual-level characteristics such as education and political interest, but also moderating impacts on these individual-level predictors of news consumption. More specifically, national media environments characterized by higher levels of newspaper-centrism are related to smaller gaps in newspaper reading between those with high and low levels of education and political interest. Lower degrees of newspaper-centrism are, on the other hand, related to a weaker “lower-class bias” of television news and larger gaps in news consumption between those with and without high political interest. These findings are discussed in light of previous research on news consumption, knowledge, and participation gaps as well as cross-national comparative research.

Det känns väldigt bra att den här artikeln nu har blivit publicerad, dels därför att det är en av de artiklar jag är mest nöjd med själv och dels därför att Political Communication är en av de tidskrifter som det är svårast att bli publicerad i. Deras så kallade acceptance rate är endast cirka 7 procent, medan många andra tidskrifter har acceptance rates som ligger mellan 10 och 25 procent. Att artikeln nu har blivit publicerad finns det därför skäl att fira vid tillfälle :).

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Nya publikationer och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ny tidskriftsartikel publicerad i Political Communication

  1. Andreas skriver:

    Kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s