Nytt boktips: ”Campaigning in the Twenty-First Century” av Dennis W. Johnson (2011)

Om man är intresserad av politiska kampanjstrategier och taktiker och hur de har förändrats under det senaste decenniet har det precis kommit en bok som starkt kan rekommenderas: Campaigning in the Twenty-First Century. A Whole New Ballgame? av Dennis W. Johnson (Routledge, 2011). På endast cirka 100 sidor går Johnson, som tidigare publicerat flera andra böcker om politiska kampanjer, igenom vad som kännetecknar nutida professionaliserade valkampanjer och hur de har förändrats inte minst som en följd av nya informationsteknologier.

Även om boken har en amerikansk slagsida bör den vara av stort intresse också för svenska forskare, studenter, politiker, konsulter och andra som intresserar sig för valkampanjer ur antingen ett teoretiskt eller praktiskt perspektiv. Boken är skriven för en bredare publik snarare än för akademiker, och är genomgående mycket välskriven och fylld av intressanta exempel. Det kapitel som jag själv tycker var intressantast är det som handlar om målgruppstänkande och microtargeting, ett område där amerikanska valkampanjer ligger oerhört långt före Sverige, men även de kapitel som handlar om hur de nya informationsteknologierna påverkar kampanjstrategierna och taktikerna är mycket intressanta. Som introduktionsbok till amerikanska politiska kampanjer bör boken fungera perfekt.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Strategisk kommunikation och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s