Bra inlägg om opinionsundersökningsbranschen

I dagens Dagens Nyheter skriver Karin Nelsson, vd för undersökningsföretaget Synovate, en intressant debattartikel om behovet av att opinionsmätningar är korrekta och att företagen i branschen håller en hög etik. Mycket riktigt påpekar hon att ”Allmänheten måste kunna lita på att det som ett undersökningsföretag levererar är just en undersökning och inte ett resultat. Undersökningsföretaget skall inte acceptera uppdrag som innebär att man försöker köpa en opinion eller där man vill mörka vem som står bakom en undersökning. Det kan kosta kunder, men som ett seriöst företag måste man avstå från sådant. Man skall inte kunna köpa en opinion.”

I vilken utsträckning problemet med opinionsmätningar är bristande kvalitet på mätningarna och bristande etik hos undersökningsföretagen, respektive bristande kvalitet på redovisningarna och mediernas bevakning av dem, låter jag vara osagt. Att det finns stora problem med sättet som medierna redovisar och bevakar opinionsmätningar är helt klart. Helt klart är också att det är viktigt att undersökningsföretagen och opinionsmätningarna har ett stort förtroende hos allmänheten, eftersom viljan att delta i undersökningarna annars riskerar att gå ner ännu mer än vad den redan har gjort. Ur det perspektivet håller jag med Karin Nelsson när hon skriver att:

Från branschens sida måste vi ta ett tydligare ansvar när det gäller att säkerställa att de mätningar som publiceras är korrekta och genomförda på ett etiskt sätt. Det krävs också att det finns möjligheter att komma åt de oseriösa företagen. Här brister det i dag och i praktiken saknas effektiva sanktioner mot dem som uppträder oetiskt. Etiska Rådet för Marknadsundersökningar och SMIF (Svenska Marknadsundersökningsföretag) kan i dag klandra företag som missköter sig men det sker sällan och sanktionsmöjligheterna är högst begränsade. Dessutom kan Marknadsdomstolen stoppa marknadsföring som är felaktig. Det är bra.

Marknadsdomstolen kan emellertid inte göra något åt felaktiga eller vilseledande mätningar som inte används i marknadsföringssyfte, exempelvis opinionsmätningar.

Certifieringar och kvalitetsmärkningar finns i många andra branscher som revision och VVS-installation och många produkter har märkningar för att signalera att de uppfyller exempelvis miljökrav. Det behövs sannolikt någon form av kvalitetsmärkning eller certifieringsförfarande även för undersökningstjänster även om formerna för detta – liksom exakt vilka krav som bör ställas – inte ännu är klara. Kanske behövs också en opinionsundersökningsombudsman?

Vi vill därför bjuda in branschorganisationerna och företagen i branschen för att diskutera dessa frågor. Klart är att det behövs krafttag för att se till att förtroendet för opinionsmätningarna och för undersökningsföretagen upprätthålls.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Opinionsmätningar och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Bra inlägg om opinionsundersökningsbranschen

  1. Pingback: Opinion: Oseriösa mätningar försvagar demokratin! « the Campaign Dossier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s