Nytt boktips: ”Revival” av Richard Wolffe (2010)

För ganska precis ett år sedan hände det få bedömare av amerikansk politik trodde var möjligt: i ett speciellt fyllnadsval i Massachusetts förlorade Demokraten  Martha Coakley mot Republikanen Scott Brown. Det var anmärkningsvärt både därför att Massachusetts är en av de mest liberala delstaterna i USA och därför att valet handlade om att ersätta Demokraten Ted Kennedy som avled i cancer hösten 2009.

Många tolkade valutgången som ett slag mot president Obama och förslaget till sjukvårdsreform. Genom valutgången förlorade Demokraterna den supermajoritet som de hade i senaten, och många såg valutslaget som ett sätt för väljarna att markera att de var emot sjukvårdsreformen. Domedagsprofetiorna stod som spön i backen. Sjukvårdsreformen skulle inte bli av, president Obama hade förlorat sitt stöd hos Independents, hans reformagenda var stoppad.

Ett år senare vet vi hur det gick. Precis som så ofta annars hade de som var snabba med att förkunna sina domar fel. Sjukvårdsreformen beslutades till sist i mars 2010, och under 2010 fick president Obama och Demokraterna igenom en rad andra reformer. Visserligen led de ett nederlag i mellanårsvalet i november 2010 – vilket återigen har fått många att plocka fram domedagsprofetiorna – men ser man till de faktiska politiska besluten var 2010 ett framgångsrikt år för Obama och Demokraterna. Sedan mellanårsvalet i november har stödet för Obama dessutom legat stabilt, samtidigt som det har sjunkit för Republikanerna i kongressen (läs mer här).

Kasten i amerikansk politik sedan presidentvalet 2008 har med andra ord varit betydande. Hur har Obama och hans team egentligen agerat under den här perioden? Hur har de mött framgångar och bakslag, och hur har de lyckats vända nederlag till framgångar? Och hur har Obama egentligen fungerat som president?

Detta är några av de frågor som står i centrum för den nyutgivna boken Revival. The Struggle for Survival Inside the Obama White House (Crown, 2010). Boken är skriven av journalisten Richard Wolffe, som tidigare givit ut bland annat Renegade. The Making of a President. I båda fallen bygger böckerna på att Wolffe har haft möjlighet att intervjua i princip samtliga centralt placerade aktörer, inklusive president Obama, och att han under vissa skeenden fått följa skeendena från insidan. I båda fallen är böckerna dessutom fantastiskt välskrivna och spännande. Själv hade jag svårt att lägga ifrån mig böckerna: givet den dramatiska utvecklingen som skildras och att de är så välskrivna fungerar de nästan som politiska thrillers. Är man intresserad av amerikansk politik och/eller president Obama kan Revival verkligen rekommenderas mycket starkt.

Möjligen kan den dessutom fungera som vaccin nästa gång det händer något som får bedömarna att plocka fram domedagsprofetiorna. Visserligen är det fullt möjligt att de får rätt nästa gång, men oftast bygger domedagsprofetiorna på ett för kortsiktigt tidsperspektiv och på bristande förståelse för den dynamik och de strukturella faktorer som råder i amerikansk politik vilka gör att en president, oavsett om han heter Obama eller Bush, har mycket goda möjligheter att överleva tillfälliga politiska nederlag och komma igen.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Amerikansk politik, Politik & samhälle och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s