Nej till förhandsprövning av public service-tjänster

Det är inte ofta jag skriver på olika upprop, men just nu pågår det ett upprop mot regeringens beslut om att införa ett system med förhandsprövning av nya programtjänster i public service-bolagen som jag instämmer helt i. Uppropet finns på facebook och återges i sin helhet nedan. Om du håller med om att det är principiellt felaktigt att regeringen ska förhandspröva nya programtjänster i public service, sprid och skriv gärna under uppropet.

Regeringen har beslutat att införa ett system med förhandsprövning för nya programtjänster i alla tre Public Service- bolagen dvs. Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Detta strider mot Yttrandefrihetsgrundlagen där följande står: ”Det får inte förekomma att något som är avsett att framföras i ett radioprogram [detta gäller också program i television] eller en …teknisk upptagning först måste granskas av en myndighet eller något annat allmänt organ”. Se: https://lagen.nu/1991:1469

Förhandsprövningen innebär att när SVT har en ny programtjänstidé ska den anmälas till regeringen som låter tjänstemännen på Myndigheten för radio och tv godkänna eller underkänna. Myndigheten för radio och tv lämnar därefter ett utlåtande till regeringen som har sista ordet. I praktiken innebär det att Regeringen har vetorätt över den verksamhet som bedrivs av Public Service. – ”Termen [Public Service] har dock olika betydelser och tenderar att missbrukas av länder som har statligt styrda åsiktsmedia, där enbart den styrande regimens åsikter släpps fram”. Se: http://sv.wikipedia.org/wiki/Public_service.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth motiverar systemet med förhandsprövning med ”det är viktigt att hitta en balans mellan bolagens utvecklingsbehov och skyddet för övriga aktörer på mediemarknaden”, och enligt DN menar regeringen att public service- bolagen inte ska syssla med sådana program och medietjänster som förstör marknaden för de kommersiella kanalerna. VD för Sveriges Radio, Mats Svegfors, menar att de kommersiella mediebolagen, däribland TV 4, har utövat rejäl press på regeringen för att begränsa public services utvecklingsmöjligheter.

-Radio- och tv-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att dröja tre fyra månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den. Det är förödande för en organisation som bygger på kreativitet, säger Mats Svegfors.

Även Eva Hamilton, VD för SVT, framför stark kritik mot regeringens initiativ:
– Om de här reglerna hade funnits när vi lanserade SVT Play tror jag inte att vi hade fått göra det, säger hon till TT Spektra.
Under 2008 hindrades BBC från att utvecklingen digitala tjänster av just BBC Trust.
Se: http://www.nytimes.com/2008/11/21/technology/21iht-bbc.4.18041539.html?_r=1

Även om ett av argumenten för införandet av förhandsprövning är ”allmänhetens intresse” strider detta mot grundlagen Yttrandefrihetsgrundlagen.

– Instruktionerna till mediemyndigheten är otydliga om det som rör hur allmännyttan av en ny tjänst respektive dess marknadspåverkan ska viktas. Otydligheten öppnar för en godtycklig tillämpning, säger SVT:s VD Eva Hamilton.
Regeringens beslut för oss närmare länder som Italien där statsmakt och media är ett och samma organ. Det innebär också att de kommersiella mediernas kontroll och inflytande över utbud och marknad blir större.

Mer info:
Regeringens pressmeddelande:
http://www.regeringen.se/sb/d/12628/a/158000

BBC Trust stänger ner pedagogiskt initiativ för barn med inlärningssvårigheter:
http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2007/03_march/14/jam.shtml

Johan Grafström: En prövning av public service-tjänster får inte böja sig för marknadskrafter:
http://www.medievarlden.se/node/21227

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Tillägg: Detta upprop är helt partipolitiskt obundet. Vi tar inte ställning till vilka partier som genomför detta utan vänder oss mot förslaget som sådant. För oss är det lika illa att Ibrahim Baylan bestämmer vad som ska sändas i TV som att Per Schlingmann gör det.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Journalistik & medier, Svensk politik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nej till förhandsprövning av public service-tjänster

  1. Peter Ericsson skriver:

    Var har facebook-uppropet tagit vägen? Det fanns där igår men idag är det spårlöst borta. 😮

  2. Stefan skriver:

    Ja! Vad fan hände? Jag har varit offline ett par dagar. Sist jag kollade var det närmare 50 000 som deltagit i uppropet. Minns inte nu vad hon som stod bakom det hette.. Matilda… Rudström? Nåt åt det hållet.

  3. Stefan skriver:

    Miranda Rudklint heter hon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s