Årets politiska lögn

I dagarna har Politifact.com, tidningen St. Petersburg Times välrenommerade avdelning och hemsida som undersöker sanningshalten i olika påståenden i den amerikanska debatten, utsett årets lögn. Vinnare – om det nu är rätt ord – är påståendet att president Obamas sjukvårdsreform innebär ‘A government takeover of health care’ (att regeringen tar över sjukvården). Det var ett påstående som användes flitigt av Republikanerna och andra motståndare till sjukvårdsreformen, men som saknar substans.

Det var också ett påstående som användes mycket strategiskt, på förslag av den republikanske politiske konsulten Frank Luntz. Det är inte första gången han ligger bakom ett språkbruk som är tvivelaktigt eller direkt lögnaktigt, och sannolikt inte sista gången heller. Desto viktigare är det dock att försöka avslöja varje gång han eller andra använder falska påståenden för att vinna politiska fördelar.

Om man jämför svensk och amerikansk politisk debatt finns det många skillnader, och generellt sett är påståenden vars sanningshalt är tvivelaktig vanligare i amerikansk än i svensk politisk debatt. Det är en spegling bland annat av att amerikansk politik och politisk debatt är mycket mer polariserad vilket gör att ändamålet anses helga medlen, att de traditionella journalistiska nyhetsmedierna är svagare samtidigt som kabel-tv och talk-radio är starkare och betyder mer för den politiska debatten, att debatten i hög grad drivs inte av partierna utan av olika intresseorganisationer som inte behöver vara lika rädda för att bli avslöjade med att tumma på sanningen, och att misstron mot politik är så utbredd att priset för att ljuga eller tumma på sanningen är lägre än i Sverige.

Inget land är dock immunt mot en politisk debatt där halvsanningar och lögner blir politiska vapen, och därför är det positivt att exempelvis Sveriges Radio under valet hade sin sanningsmätare. Samtidigt är det synd att den senaste uppdateringen är från den 24 september. Behovet av att kontrollera sanningshalten i den politiska debatten har inte upphört bara därför att valet är över.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Amerikansk politik och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s