Alla partibidrag borde redovisas offentligt

Igår på nyhetsplats och idag på ledarplats har Dagens Nyheter tagit upp frågan om privata bidrag till de politiska partierna. Idag är det upp till partierna själva att avgöra om de vill redovisa vilka som skänker pengar och hur mycket de ger, vilket gör Sverige till ett av mycket få demokratiska länder där det inte är lag på att partierna måste redovisa bidrag över en viss summa. Av riksdagspartierna är det framförallt moderaterna som är emot en förändring. Enligt deras argumentation vore det att bryta valhemligheten om man införde en lag på att alla partibidrag – givare och summor – över ett visst belopp måste redovisas öppet.

Det är ett mycket ihåligt argument. Valhemligheten handlar om att alla ska ha rätt att hålla hemligt vilket parti man röstar på. Den handlar om att det ska vara frivilligt om man vill uppge hur man röstar. Om man skulle införa lag på att alla partibidrag över en viss summa – säg 20 000 kronor – måste redovisas offentligt skulle alla fortfarande ha rätt att själva bestämma om man vill ge pengar och om man vill ge en summa som överstiger den satta gränsen. Dessutom är det skillnad på att rösta och på att ge pengar, och valhemligheten handlar om rätten att hålla hemligt vilket parti man röstar på.

Argumenten för en lag att alla privata partibidrag ska vara offentliga är desto starkare. Det främsta argumentet är att det minskar risken för korruption och otillbörligt inflytande i politiken. Korruption är en plåga i en rad länder världen över, och det vore naivt att tro att risken för korruption är mindre i Sverige än i andra länder. Korruption riskerar att frodas överallt där regelverket inte tvingar fram öppenhet, och inget land är immunt.

Det finns därför alla skäl för de partier i riksdagen som är för en lag på området att fortsätta driva frågan. Och om moderaterna inte byter inställning finns det skäl för de övriga partierna – även de som ingår i regeringen tillsammans med moderaterna – att köra över dem. Demokratin och vikten av att bekämpa och minska risken för korruption bör väga tyngre än andra partitaktiska hänsyn.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s