Nytt boktips: ”Conventional Wisdom and American Politics”, av Jody C. Baumgartner och Peter L. Franca (2010)

Mitt under den brinnande valrörelsen läste jag klart den nyutkomna boken Conventional Wisdom and American Elections. Exploding Myths, Exploring Misconceptions, av Jody C. Baumgartner och Peter L. Franca (Rowman & Littlefield, 2010). I boken går författarna igenom en rad allmänna föreställningar och myter om bland annat de amerikanska väljarna och hur de beter sig och röstar, om valkampanjerna och medierna, och om vad som har betydelse för valutgången, och undersöker sedan vilket stöd – om något – det finns i forskningen för föreställningarna och myterna. Resultatet är en mycket intressant och lättillgänglig bok, som bör vara av intresse för alla som intresserar sig för väljarbeteende, politiska kampanjer och politisk kommunikation i allmänhet, och i det amerikanska sammanhanget i synnerhet.

På många sätt påminner boken om Unconventional Wisdom. Facts and Myths about American Voters av Karen M. Kaufmann, John R. Petrocik och Daron R. Shaw (Oxford University Press, 2008). På min gamla hemsida skrev jag följande om den för cirka två år sedan:

I raden av böcker om amerikansk politik som släpps nu inför höstens presidentval finns det många man kan bortse från, men också många som är riktigt bra och intressanta. ”Unconventional Wisdom” tillhör tveklöst den senare kategorin. I boken dissekerar författarna, samtliga ledande statsvetare, en rad påståenden om amerikanska väljare som förekommer i debatten och granskar vilket stöd det egentligen finns för dem. Målet är att försöka avgöra vad som är sant och vad som är myter. Några av de områden de tar upp handlar om amerikanernas förhållande till partierna, graden av polarisering bland väljarna, valkampanjernas betydelse och effekter, de ungas väljarbeteenden samt hur Demokraterna respektive Republikanerna påverkas av det låga valdeltagandet – eller hur de skulle påverkas om valdeltagandet ökade. Genomgående bygger boken på gedigen forskning och är mycket välskriven. Boken kan starkt rekommenderas till dem som är intresserade av väljarbeteende i allmänhet och amerikanernas väljarbeteende i synnerhet. Dessutom är själva idén – att ta upp ett antal vanligt förekommande påståenden och granska vilken stöd det finns för dem och vad som är myter respektive fakta – lysande; en sådan bok borde skrivas även på svenska och utifrån svenska förhållanden.

Om jag jämför de båda böckerna tycker jag att Unconventional Wisdom är något bättre än Conventional Wisdom and American Politics, men båda är mycket läsvärda och kan rekommenderas. Och jag tycker fortfarande att någon liknande bok borde skrivas på svenska och utifrån svenska förhållanden. Behovet är stort: mängden myter och föreställningar om svensk politik, svenska medier och svensk opinion är i princip lika stor som mängden myter och föreställningar om amerikansk politik.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politisk kommunikation och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s