Demokratins högtidsstund

Nu har jag varit och röstat, vilket känns mycket bra! Rätten att rösta i fria och hemliga val tas ofta för given, men är en rättighet som ofta förnekas runt om i världen och som vi bör vara tacksamma över – och använda. För egen del röstade jag i det här valet på ett parti i kommun- och riksdagsvalet och ett annat parti i landstingsvalet, och sällar mig därmed till de så kallade röstsplittrarna som röstar på olika partier i olika val. Till skillnad från tidigare val väntade jag även in i det sista innan jag slutligen bestämde mig, eftersom jag ville höra de sista debatterna innan jag tog det slutliga beslutet.

Det ska bli spännande att följa valvakan i TV ikväll! Med tanke på den stora mängden osäkra och rörliga väljare kan mycket ske in i det sista, och olika undersökningar tyder på att många kan tänka sig att taktikrösta. Det kan få betydelse för valresultatet. Förutom att det ska bli spännande att se vad själva valresultatet blir ska det bli spännande att se hur träffsäkra opinionsmätningarna har varit. Det är nog inte bara många partiaktiva som idag är nervösa, utan även många opinionsinstitut.

Det som samtidigt känns mest viktigt för mig är att Sverigedemokraterna inte kommer in i riksdagen. De flesta opinionsmätningar tyder på att de kommer att lyckas, men samtidigt är det svårare att bedöma hur träffsäkra opinionsmätningar är när det handlar om mer extrema partier jämfört med de vanliga partierna. Å ena sidan är det tänkbart att många säger att de tänker rösta på Sverigedemokraterna för att skicka en signal till de etablerade partierna, utan att de faktiskt röstar på partiet när det gäller. Å andra sidan är det också tänkbart att många skäms för att säga att de tänker rösta på Sverigedemokraterna, och att deras stöd därför är större än vad opinionsmätningar antyder. Samtidigt är det osäkert hur stort valdeltagandet kommer att bli i de grupper som Sverigedemokraterna framförallt hämtar stöd från.

Om några timmar vet vi svaret.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Demokratins högtidsstund

 1. Anders Persson skriver:

  Du har helt rätt Jesper, det är alltid underbart att ha rätten och möjligheten att välja oavsett vilket val det än gäller, även fast det kan vara väldigt jobbigt ibland.

  Är riktigt intressant att följa de tyska mediernas analys av det svenska valet. I många medier får den ”svenska modellen” stort utrymme i ”socialdemokratiska” Die Zeit gör Werner A. Perger analysen att ”medel svensken” under senaste 4 åren av borgerligt styre har lärt sig acceptera skattesänkningar och att ordet som tidigare klingat väldigt negativt i många svenskars öron idag snarare tycks blivit ett mer positivt begrepp. I och med detta ställer han sig också frågan om detta val är början på slutet för den ”svenska modellen”?

  http://www.zeit.de/2010/38/Wahlen-Schweden?page=1

  Det som också slår mig med tysk media generellt är hur mycket mer på djupet man går i sina artiklar även kring det svenska valet en artikel som den av Werner A. Perger tror jag är mycket svår att hitta i svensk media. Vet inte vad du säger? Liknar det svenska media klimatet mer det brittiska? och varför funkar det här i Tyskland och inte i Sverige?

  Hälsa Bervian och ha en trevlig kväll!

  Over and out..
  Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s