Ny Sifo-mätning och debatt mellan Reinfeldt och Sahlin

Så har ännu en ny opinionsmätning publicerats. Den här gången är det Svenska Dagbladet som redovisar den senaste Sifo-undersökningen. Enligt den leder den borgerliga alliansen med 51,7 procent mot de rödgrönas 42,0 procent. Skillnaden mellan blocken är statistiskt signifikant, och för de rödgröna markerar detta ännu en dålig nyhet. Ser man till de enskilda partierna är två förändringar statistiskt säkerställda: en minskning med 2,6 procent för miljöpartiet och en ökning med 2,2 procent för kristdemokraterna.

Det är nu mycket svårt att se vad som skulle kunna förändra valrörelsens dynamik på ett sätt som leder till att den borgerliga alliansen förlorar och de rödgröna vinner regeringsmakten, även om vi vet att cirka en tredjedel bestämmer hur de ska rösta först under sista veckan. Förändringar kan därför ske, inte minst när det gäller de enskilda partierna. Frågan om ifall sverigedemokraterna kommer in i riksdagen är också fortfarande öppen. Valet är därför på inget sätt avgjort.

Dessutom kvarstår åtminstone två medierade händelser som kan få betydelse. Det handlar för det första om debatten mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i Sveriges Television ikväll, och för det andra om den avslutande partiledardebatten i SVT på fredag. Det ska bli mycket spännande att se dessa debatter, och om de får någon effekt på opinionen och valresultaten. Givet tidigare forskning – framförallt utomlands men i viss utsträckning också i Sverige – vet vi att partiledardebatter kan få betydande effekter, men det är inte alltid de har det. Det återstår att se om de två debatterna i SVT kommer att befästa eller förändra opinionsläget och utsikterna för partierna inför valdagen.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Opinionsmätningar, Svensk politik och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s