Ny tidskriftsartikel: medierna och det politiska intresset

Nu har det senaste numret av European Journal of Political Research publicerats elektroniskt. I det medverkar jag och Adam Shehata med en artikel som undersöker de kausala sambanden mellan mediekonsumtion och politiskt intresse, eller mer specifikt: vilken betydelse har människors politiska intresse för deras användning av olika medier, och vilken betydelse har användningen av olika medier för människors politiska intresse?

Titeln på artikeln är Media Malaise or a Virtuous Circle? Exploring the Causal Relationships Between News Media Exposure, Political News Attention and Political Interest, och bygger på den panelundersökning som Demokratiinstitutet vid Mittuniversitetet genomförde i samband med valet 2006. I och med att studien bygger på en panelundersökning – där samma individer tillfrågas vid flera olika tillfällen – är det möjligt att undersöka inte bara samband, utan också orsakssamband, vilket är en stor fördel. All forskning visar att det finns samband mellan människors politiska intresse och deras medieanvändning, men den här artikeln går ett steg vidare och undersöker orsakssambanden. Därigenom kan vi också komma närmare ett svar på frågan om i vilken utsträckning medierna bidrar till att mobilisera eller försvaga människors politiska intresse och, i förlängningen, deras politiska deltagande. För att citera artikelns abstract:

Being politically interested is one of the most important norms from a democratic perspective, as it is a crucial antecedent for voting, political knowledge, civic and political participation, and attentiveness to political information. However, only limited research has focused on the relationship between media use and political interest, despite the notion that modern politics is mediated politics. Even more important is the fact that the causal relationship between media use and political interest still has not been firmly established.
Against this background, the purpose of this study is to investigate the causal relationship between news media use and political interest. The results show that there are indeed causal and reciprocal relationships between political interest and attention to political news, and between political interest and exposure to some, but not all, news media. Overall these results lend stronger support to the perspective of media mobilisation theories than media malaise theories.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s