Nytt boktips: ”The Climate War”, av Eric Pooley (2010)

Klimatfrågan och kampen mot den globala uppvärmningen är en av vår tids viktigaste frågor, men också en av de mest svårlösta. Det beror inte bara på att det rent tekniskt är svårt att hitta bättre sätt att producera energi och bränsle som behövs för att våra samhällen ska fungera, och som samtidigt är ekonomiskt försvarbara, utan också på att kampen mot den globala uppvärmningen hotar mäktiga intressen. Till det kommer att det fortfarande – och det gäller inte minst i USA – inte finns någon gemensam problembild. Trots att i princip alla vetenskapliga studier visar att det pågår en global uppvärmning och att människan bidrar till den, finns det fortfarande många som tvivlar. Om det inte finns något verkligt problem minskar givetvis behovet av att lösa det.

Kampen om klimatfrågan är därmed en kamp som utspelar sig på olika nivåer, där kampen om verklighetsbeskrivningen är intimt länkad till kampen om strategier för att lösa problemet – om man erkänner att det finns – och kampen mellan olika ekonomiska och ekologiska intressen och behov. Det är därmed ett mycket bra exempel på en kamp om gestaltningarna (framing struggle), och för att förstå debatten kring klimatfrågan behöver man förstå hur kampen på de olika nivåerna är länkade till varandra.

I det perspektivet är den nysläppta boken The Climate War. True Believers, Power Brokers, and the Fight to Save the Planet (Hyperion books, 2010) av Eric Pooley mycket läsvärd. Författaren är journalist, tidigare vid bland annat Time och numera vid Bloomberg BusinessWeek, och har under de senaste åren följt och intervjuat de olika sidorna i den amerikanska debatten: de som ärligt tror att klimatfrågan är en fråga på liv och död och som kämpar för att föra upp kampen mot den globala uppvärmningen på den mediala och politiska dagordningen och för att få till stånd radikala politiska beslut; de som ärligt tror att det inte pågår någon global uppvärmning som inte kan förklaras naturligt, eller som inser att det pågår en global uppvärmning men samtidigt anser antingen att problemet är begränsat eller mindre akut; de som anser att kampen mot den globala uppvärmningen, även om den är viktig, inte får ske på bekostnad av ekonomisk tillväxt och den livsstil som utmärker moderna samhällen; de som försöker hitta pragmatiska lösningar som tar hänsyn till både ekologiska och ekonomiska behov och intressen; och de som arbetar med strategierna för att definiera verkligheten och problemet på ett sätt som stödjer de egna ståndpunkterna och underminerar motståndarna. På båda sidorna i debatten finns extrema krafter, men också de som försöker hitta balans och konsensus och som just därför blir kritiserade och attackerade från samtliga håll.

Resultatet är en mycket intressant och viktig bok, som dessutom är väldigt välskriven och spännande. Om man är engagerad i miljöfrågor i allmänhet eller klimatfrågan kan den starkt rekommenderas, och detsamma gäller om man är intresserad av frågor som rör kampen om problemformuleringsprivilegiet, gestaltningarna, och samspelet mellan politiker-intresseorganisationer-företag-medier-den allmänna opinionen. Perfekt sommarläsning för den politiskt intresserade, med andra ord.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politik & samhälle, Politisk kommunikation och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s