Bra analys av Zakaria

En av de mest intressanta och läsvärda amerikanska journalisterna är Fareed Zakaria, redaktör på Newsweek och programledare för GPS på CNN. I sin krönika i senaste Newsweek diskuterar och kritiserar han hela diskussionen kring hur Obama har hanterat oljekatastrofen, och inte minst kraven på att Obama måste visa mer känslor. Den är mycket läsvärd: en röst av förnuft i en värld av ständigt tyckande och kommenterande som allt för sällan är baserat på eftertanke och djupare analys. Bland annat skriver han:

This demand for a show of presidential fury is not coming from a few obscure people. New York Times columnists want to see Obama angry; the filmmaker Spike Lee is demanding that the president “go off”; Democratic strategist James Carville wants “rage.” Whole cable shows have been devoted to the question. One Fox anchorwoman complained about what Obama was wearing when he visited the Gulf Coast. Reflecting the media frenzy, the Today show’s Matt Lauer informed the president that his critics were saying, “This is not the time to meet with experts and advisers, this is the time to…kick some butt.”

This demand for a show of presidential fury is not coming from a few obscure people. New York Times columnists want to see Obama angry; the filmmaker Spike Lee is demanding that the president “go off”; Democratic strategist James Carville wants “rage.” Whole cable shows have been devoted to the question. One Fox anchorwoman complained about what Obama was wearing when he visited the Gulf Coast. Reflecting the media frenzy, the Today show’s Matt Lauer informed the president that his critics were saying, “This is not the time to meet with experts and advisers, this is the time to…kick some butt.”

Have we gone mad? We face monumental engineering challenges: to plug a hole in the deep sea, separate oil from water, clean up the coastline, and restore the gulf. But let’s forget about talking to experts and seeking technical solutions. That’s for nerds. Let’s put on battle fatigues and kick some butt. Commentators have been begging for some symbol of Obama’s resolve, as when George W. Bush stood at the World Trade Center site after 9/11 and promised revenge for the attacks. If the president were to invade another country, would that show he cared?

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Amerikansk politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s