Stolt republikan

I dessa dagar när så mycket uppmärksamhet riktas mot det kungliga bröllopet känner jag ännu starkare än annars att monarkin snarast bör avskaffas och ersättas med republik. Det finns många skäl till varför republik är att föredra – en del av dem samlade på Republikanska Föreningens hemsida – men det viktigaste är och förblir principiellt. Ur ett demokratiskt perspektiv är och förblir det principiellt felaktigt att man kan födas till offentlig makt och offentliga privilegier, oavsett vilka för- och nackdelar monarkin i övrigt har.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s