Sociala medier i Kina

Nu har Demokratiinstitutet precis släppt en ny och intressant rapport med titeln Sociala medier i Kina. En studie av användningen av sociala medier i en diktatur. Rapporten är skriven av Marie Bergström och Helene Nyberg, två mycket duktiga studenter på journalistprogrammet på Mittuniversitetet, som jag hade glädjen att handleda när de skrev den c-uppsats som ligger till grund för rapporten.

Rapporten utgår från Uses and Gratifications-teorin, som på svenska ibland översätts till användarteorin och som handlar om faktorer som styr människors medieanvändning. Grunden för teorin är att människor har en rad olika behov som de försöker tillfredsställa genom att konsumera medier. Mer precist undersöker rapporten:

(1) Om det finns något samband mellan hur mycket de kinesiska studenter som ingår i studien använder sociala medier och deras grad av social aktivitet i det ”verkliga livet”,

(2) Om det finns något samband mellan deras grad av politiskt intresse och deras användning av sociala medier,

(3) Om det finns något samband mellan deras konsumtion av traditionella medier och hur mycket de använder sociala medier, samt

(4) Om det finns något samband mellan hur mycket studenterna använder sociala medier och de motiv som de anger till varför de använder dem.

För den som är intresserad av att läsa mer kan hela rapporten laddas ner via Demokratiinstitutets hemsida eller här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Internet & sociala medier, Nya publikationer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s