Ny tidskriftsartikel om mediernas dagordningsmakt

Nu har det senaste numret av Journal of Communication publicerats online, och i det medverkar jag tillsammans med Spiro Kiousis, University of Florida, med en artikel som handlar om mediernas dagordningsmakt. Det känns mycket kul: Journal of Communication är en av de ledande tidskrifterna på området, och de granskningar som artikeln genomgick innan den accepterades för publicering var mycket tuffa.

Studien bygger på en panelundersökning som Demokratiinstitutet genomförde under den svenska valrörelsen 2006, och syftet med studien är att undersöka och jämföra hur stor betydelse som allmän konsumtion av politisk nyhetsjournalistik respektive konsumtion av olika medier och medietyper har för medborgarnas dagordning. Titeln på artikeln är ”A New Look at Agenda-Setting Effects – Comparing the Predictive Power of Overall Political News Consumption and Specific News Media Consumption Across Different Media Channels and Media Types”. I artikelns abstract sammanfattar vi studiens syfte och några av resultaten:

The purpose of this study was to compare the predictive power of overall political news consumption and media-specific news consumption, on perceived issue salience across different media channels and media types in the context of the 2006 Swedish parliamentary election. Findings suggest that overall consumption of political news is significantly more important than consumption of specific media outlets in predicting changes in issue salience. Although the study demonstrates that the Swedish news media collectively can exert considerable agenda-setting influence over their audiences, it could, however, not find any consistent evidence of differences related to media channels or media types. The reasons for and implications of the results are discussed.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt, Nya publikationer och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s