Nytt boktips: ”Public Policy and Mass Media”, redigerad av Sigrid Koch-Baumgarten och Katrin Voltmer (2010)

För medieforskare handlar dagordningsforskning oftast om hur mediernas dagordningar påverkar vilka frågor människor tycker är viktigast. För statsvetare handlar dagordningsforskning istället oftast om hur olika faktorer, däribland medierna, påverkar den politiska dagordningen och det politiska beslutsfattandet. Medieforskare och statsvetare delar med andra ord intresset för dagordningar, samtidigt som de fokuserar på olika dagordningar och – tyvärr – allt för ofta bortser från varandras forskning. En del av detta är att statsvetare ofta underskattar mediernas roll och betydelse, samtidigt som medieforskare ägnar för lite uppmärksamhet åt hur medierna påverkar den politiska dagordningen och det politiska beslutsfattandet.

Frågan om mediernas makt handlar inte bara om hur de påverkar den allmänna opinionen, utan också och minst lika viktigt om hur medierna påverkar politiska skeenden och processer. Det är en viktig del av politikens medialisering, som det tyvärr finns mycket mindre forskning om jämfört med forskning om mediernas makt över medborgarnas dagordning.

Ur det perspektivet är den nysläppta boken Public Policy and Mass Media. The Interplay of Mass Communication and Political Decision Making, redigerad av Sigrid Koch-Baumgarten och Katrin Voltmer (Routledge, 2010), mycket välkommen. Bokens syfte är att undersöka i vilken utsträckning och under vilka omständigheter som medierna påverkar politiken och det politiska beslutsfattandet; om mediernas inflytande är begränsat till de offentliga aspekterna av politik eller om det också omfattar politikens innehåll; och villkoren som styr om och i vilken utsträckning medierna påverkar det politiska beslutsfattandet och politikens innehåll.

I boken medverkar en rad författare, såväl statsvetare som medieforskare, med olika fallstudier och teoretiskt orienterade kapitel. En del av dessa kapitel och fallstudier är intressantare än andra, men som helhet är boken ändå mycket bra och ovanligt sammanhållen för att vara en antologi. Om man är intresserad av mediernas roll när det gäller att påverka politiska processer och det politiska beslutsfattandet, interaktionen mellan politik och medier samt frågan om politikens medialisering är det en bok som mycket starkt kan rekommenderas.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Mediernas makt och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s