Leder verkligen alliansen?

Det har varit mycket diskussion idag kring den nya opinionsundersökningen från Demoskop, redovisad i dagens Expressen. Till skillnad från i samtliga övriga opinionsmätningar leder den borgerliga alliansen över de rödgröna. Om undersökningen stämmer får den borgerliga alliansen 49,2 procent mot 47,4 procent för de rödgröna.

Den stora frågan är hur tillförlitliga resultaten är. Dels skiljer sig resultaten från andra opinionsundersökningar, vilket i och för sig kan bero på att undersökningarna har genomförts vid något olika tillfällen. Dels är ingen av förändringarna för de enskilda partierna statistiskt säkerställda.

Dessvärre finns det idag inget bra svar på frågan om hur tillförlitlig den nya Demoskop-undersökningen är. Man ska aldrig dra för stora växlar på en enskilda mätning, och det gäller särskilt när resultaten avviker kraftigt från ett etablerat mönster. Det är därför bara när vi har fått ser fler undersökningar som vi kan avgöra om alliansen verkligen har ökat och gått om de rödgröna, eller om undersökningen från Demoskop är missvisande. Tills vidare förhåller jag mig något skeptisk.

Oavsett resultaten är det ur ett metodologiskt perspektiv dock positivt att Expressen redovisar antalet tillfrågade; populationen; undersökningsmetoden; tidsperioden som undersökningen genomfördes; frågeformuleringen; och hur stora förändringarna för partierna behöver vara för att vara statistiskt säkerställda.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Opinionsmätningar, Svensk politik och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Leder verkligen alliansen?

  1. Pingback: Oskrivet vecka 18 – Kuniri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s