Ökande politikermisstro

I det senaste nyhetsbrevet från Pew Research Center rapporteras om en ökande politikermisstro och pessimism i USA. Hela 21 procent uppger att de känner ilska när de tänker på den federala regeringen, medan 56 procent uppger att de känner frustration. Ilskan är särskilt utbredd bland Republikaner, vilket kanske inte är så förvånande, men den är också omfattande bland oberoende (Independents). Hos Demokraterna väcker det farhågor inför höstens mellanårsval, med tanke på hur viktiga oberoende väljare är för valutgången i många delstater.

En jämförelse över tid visar att den politiska tilltron nu ligger på rekordlåga nivåer. Oavsett vilka effekter det kan få vid höstens val är det ett demokratiskt problem när tilltron blir allt för låg och misstron allt för hög. De demokratiskt valda behöver legitimitet och en viss nivå av tilltro för att demokratin ska kunna fungera effektivt. Republikaner och Demokrater borde därför ha ett gemensamt intresse av att försöka minska misstron mot politik och politiker, och Republikanerna borde därför upphöra med försöken att använda misstron strategiskt för att vinna kortsiktiga vinster i kampen om opinionen och väljarna.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Amerikansk politik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s