Kritiskt läge för nyhetsmedierna

Nu har PEW Project for Excellence in Journalism släppt årets State of the News Media, vilket sannolikt är den mest omfattande och heltäckande årliga rapporten om de amerikanska nyhetsmedierna och hur de och deras situation utvecklas.

Precis som föregående år visar rapporten en rad dystra trender för nyhetsmedierna, där sjunkande publiksiffror och därmed sjunkande annonsintäkter är de två främsta problemen, som i sin tur leder till en rad andra problem för nyhetsmedierna. I en mening visar rapporten att samtidigt som det finns fler medier än någonsin förr, är hoten mot journalistiken kanske större än någonsin. Ett tydligt tecken på det är att nyhetsmedierna har fortsatt skära ner på de redaktionella resurserna; sedan 2001 har cirka en tredjedel av alla redaktionellt anställda på amerikanska tidningar fått gå:

Newspaper staffs continued to shrink in 2009. We estimate with colleague Rick Edmonds that by year’s end 5,900 more full-time newsroom jobs were lost, disproportionately at larger papers, on top of a similar number in 2008. Roughly a third of the newsroom jobs in American newspapers in 2001 are now gone, and those cuts come particularly in specialty beats like science and the arts, suburban government and statehouse coverage.

In network television, the roster of journalists also continues to shrink. ABC News instituted three sets of cuts in the past year, NBC reportedly two, and CBS announced a big round in early 2010. We estimate that network news staffs had already been cut by roughly half from their peak in the 1980s.

För den som är intresserad av nyhetsmedierna och journalistiken, deras villkor och framtid, kan rapporten starkt rekommenderas. För den som vill gå direkt till de viktigaste resultaten kan de läsas under rubriken Key findings.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Journalistik & medier, Medier & journalistik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s