Ny Sifo-mätning

Idag publiceras den senaste Sifo-mätningen i Svenska Dagbladet. Den viktigaste nyheten är en icke-nyhet: inte någon av förändringarna sedan februari är statistiskt säkerställda. Det förhindrar inte tidningen från att publicera en förhållandevis lång artikel där resultaten analyseras. Det förhindrar inte heller tidningen från att spekulera om orsaker till opinionsläget. Bland annat konstaterar journalisten Fredrik Mellgren att siffrorna för socialdemokraterna är ”usla” i Malmö, och att ”En förklaring kan vara turerna kring kommunalrådet Ilmar Reepalus uttalande om judar och hatbrott”.

Det är möjligt att det är en del av förklaringen, men det är också fullt möjligt att det inte finns något som helst samband. Utifrån enskilda opinionsmätningar av det slag som regelmässigt publiceras i svenska tidningar går det inte att dra några som helst säkra slutsatser om orsaker till opinionsläget eller opinionsförändringar. Alltså är det bara en spekulation.

Att spekulationer kring möjliga förklaringar till opinionsläget eller opinionsförändringar publiceras när opinionsmätningar presenteras är mer regel än undantag. Det gör att man kanske inte tänker särskilt mycket på det, men det gör det inte till ett mindre problem.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Opinionsmätningar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s