Nej till Leijonborg

Enligt uppgifter finns det planer på att lansera den tidigare folkpartiledaren Lars Leijonborg som ny ordförande i Sveriges Radio. Det är ett omdömeslöst förslag, särskilt med tanke på den hårda kritik som de borgerliga partierna riktade mot socialdemokraterna när de för runt fem år sedan tillsatte förre socialministern (s) Lars Engkvist som ny ordförande för Sveriges Television. Jag delar därför helt den kritik mot förslaget som idag förs fram av Dagens Nyheterledarsidan.

Frågan handlar inte om person, den handlar om principer. En nödvändig – om än inte tillräcklig – förutsättning för att public service ska kunna fungera i ”allmänhetens tjänst” är att det finns skyddsmekanismer mot politisk styrning. Ingen ska behöva misstänka att public service tar politiska hänsyn i sin programutformning och sin nyhetsrapportering. Att utse aktiva eller nyss avgångna politiker till ledande styrelseposter i de olika public service-bolagen strider därför på ett fundamentalt plan mot principen om public service oberoende.

Detta insåg de borgerliga partierna för fem år sedan, när de kritiserade socialdemokraterna. Detta bör de inse nu också. Allt annat vore hyckleri och allvarlig omdömeslöshet.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Svensk politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s