Rätt tänkt av socialdemokraterna

Igår drog socialdemokraterna igång den senaste fasen i kampanjen inför höstens riksdagsval. Det skedde genom en debattartikel i Aftonbladet och vad de kallar ”årets första valmöte” på Södertörns högskola. Den nyhet som lyfts fram av socialdemokraterna i sammanhanget är att de nu inleder ”den största samtalskampanjen i svensk politisk historia”. I debattartikeln skriver de:

Vårt mål är att föra ett personligt samtal med minst en miljon människor – hemma, på jobbet, via nätet eller telefon. Dörrknackning och telefonuppringning är viktiga metoder. Men för att lyckas krävs det också att våra 103 000 medlemmar gör en insats, att under våren prata med 10 personer var som inte är medlemmar i vårt parti.

Denna satsning på ökade personliga kontakter är inte särskilt förvånande, utan följer den trend som etablerades av Obama inför presidentvalet 2008 och om handlar om strategier och taktiker för att nå väljarna direkt. Den strategin är sannolikt helt rätt, även om det inte alls är säkert att den är lika effektiv i Sverige som den var för Obama i USA.

Avgörande för hur effektiv strategin att kontakta väljarna direkt är beror nämligen på fler faktorer än antalet eller andelen väljare ett parti kontaktar. Avgörande är också den politiska kulturen, som bland annat handlar om hur människor upplever det att antingen (a) ta kontakt med människor via telefon eller dörrknackningar och (b) bli kontaktad av partierna via telefon och dörrknackningar. I USA är tröskeln för att prata politik med vänner och bekanta låg, och det är inget konstigt med att människor har t-shirts, bildekaler och annat som visar vilken kandidat de stödjer, eller med att försöka övertyga vänner och bekanta att rösta på ett visst sätt. I Sverige är den tröskeln betydligt högre. Därför är det inte säkert att strategin kommer att fungera lika bra i Sverige.

Minst lika avgörande är samtidigt vilka väljare det är som kontaktas av ett parti via telefon eller dörrknackningar. Nyckeln till framgång för Obamas gräsrotskampanjande var nämligen en mycket sofistikerad analys och målgruppsindelning av väljarna, och en direkt återkoppling till partiet från de som var ute och knackade dörr eller ringde väljarna. Hur framgångsrik socialdemokraternas strategi att kontakta väljarna direkt blir, beror därmed i mycket hög grad på hur sofistikerade deras väljardatabaser är och, utifrån det, hur sofistikerade och precisa deras indelningar av väljarna i olika målgrupper är.

Att satsa på personliga kontakter är helt rätt strategi, men hur effektiv strategin är beror inte i första hand på hur många som kontaktas. Det beror i första hand på vilka som kontaktas och på matchningen mellan budskap och mottagare.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politiska kampanjer, Svensk politik och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s