Ny tidskriftsartikel om PR och politisk marknadsföring publicerad

Nu har årets första nummer av Journal of Political Marketing publicerats elektroniskt. I det medverkar jag tillsammans med Michael Mitrook och Spiro Kiousis, båda vid University of Florida, med en artikel som diskuterar och analyserar länkarna mellan public relations-teorier, politisk kommunikation och politisk marknadsföring (political marketing). Titeln på artikeln är Bridging Two Schools of Thought: Applications of Public Relations Theory to Political Marketing. Artikelns argumenterar för att det finns en rad public relations-teorier som är relevanta för och skulle kunna användas inom både forskning och praktik i politisk kommunikation och politisk marknadsföring. För att citera abstract:

The use of public relations strategies and tactics are ubiquitous in many areas of political communication. This is especially evident when considering the emerging field of political marketing. However, little application of public relations theory and research has been integrated into the study of political marketing processes. Thus, this work seeks to bridge two schools of thought and to identify some of the major conceptual perspectives from public relations theory that can be used to better understand and analyze the dynamics of political marketing processes. Specifically, the perspectives include relationship theory, contingency theory, situational theory of publics, and agenda-building theory.

Denna idé om att försöka överbrygga och hitta en syntes mellan teori och forskning i public relations, politisk kommunikation och politisk marknadsföring testade vi för första gången i den nu publicerade artikeln, men den ligger också bakom arbetet med den bok om Political Public Relations: Principles and Applications som jag och Spiro Kiousis just nu arbetar med. I det arbetet har det gång på gång blivit uppenbart hur många gemensamma nämnare det finns mellan teori och praktik inom dessa olika discipliner – men också hur sällan det är som forskare går utanför sin egen disciplins gränser för att inkludera teori och forskning från angränsande discipliner. Mycket arbete återstår därför för att skapa en starkare syntes mellan public relations, politisk kommunikation och politisk marknadsföring.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Nya publikationer och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s