Överdriven tro på sociala mediers politiska betydelse

Hur stor politisk betydelse har egentligen bloggar och andra sociala medier, och hur stor betydelse kommer de att få inför höstens val? Det var grundfrågan i en intervju som Sveriges Radio Kronoberg gjorde med mig nyligen. För den som är intresserad av detta ligger intervjun nu ute på webben. I mycket korta drag argumenterar jag där – och i andra sammanhang – för att den politiska betydelsen av bloggar och andra sociala medier är mindre än vad många tycks tro.

Samma sak förde jag fram när jag föreläste på Informatörsdagen i Karlstad förra veckan. Just den delen av min föreläsning kommenteras för övrigt av Stort och smått om kommunikation, som tror att sociala medier kommer få större betydelse än vad jag hävdar.

Argumenten för varför tron på bloggarnas och de sociala mediernas betydelse är överdriven är många, men ett av de viktigaste handlar om de mekanismer som påverkar vilken information människor exponerar sig för och söker upp. Till skillnad från massmedierad information kommer information på Internet – och det spelar i det sammanhanget ingen roll om vi syftar på web 1.0 eller web 2.0 – inte till oss. Vi måste själva söka upp den. Det gör att våra egna behov, intressen och motiv får större betydelse för vilken information på Internet vi exponerar oss för jämfört med när det gäller vilken massmedierad information vi exponerar oss för.

Vilka är det då som söker upp politisk information på Internet? Vilka är det som läser bloggar eller använder sig av sociala medier med politisk inriktning? Bortsett från journalister (som gör det av yrkesmässiga skäl) och studenter och elever (som måste göra det som en del av olika skolarbeten) är det framförallt de som har ett stort politiskt intresse och engagemang.

Just de som har ett stort politiskt intresse och engagemang utmärker sig samtidigt genom att de, jämfört med befolkningen i stort, har mer genomtänkta, fasta och sammanhängande åsikter. Ofta är de också mer säkra på vilket parti de tänker rösta på. Därmed är de inte särskilt öppna för påverkan från bloggar och sociala medier som driver politiska åsikter som går emot de egna.

Av bland annat de här skälen är sannolikheten att Internet och sociala medier ska påverka hur människor röstar inte särskilt stor. Däremot kan Internet och sociala medier få stor betydelse för partiernas möjligheter att aktivera och mobilisera sympatisörer och att organisera sina kampanjer. Det kan indirekt få stor betydelse för valrörelsen, men av ett annat slag än den betydelse som ofta förs fram av de som tror på Internets och sociala mediers omvälvande potential.

Enkelt uttryckt: politiskt intresse och politiska åsikter styr användandet av Internet och sociala medier mer än vad Internet och sociala medier påverkar det politiska intresset och människors politiska åsikter. Den politiska betydelsen av Internet och sociala medier är både överdriven och missförstådd.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Internet & sociala medier och märktes , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Överdriven tro på sociala mediers politiska betydelse

  1. Björn Johnson skriver:

    Det tror jag du har rätt i, åtminstone i det korta och medellånga perspektivet. Jag vill minnas att min gamle statsvetarkollega Mikael Sundström har argumenterat på ett liknande sätt i olika sammanhang.

  2. Pingback: Unga är bromsklossar i sociala medier? « Stort och smått om kommunikation

  3. Pingback: Unga är bromsklossar i sociala medier? | Marknadskompetens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s