DN och nyhetsvärderingen

De två senaste dagarna har Dagens Nyheter publicerat närmare fyra helsidor om ett möjligt ”röstfiffel” i Moderaternas provval för Stockholms stad: igår publicerades två sidor, och idag ytterligare två. Det har varit den största politiska nyheten i Dagens Nyheter två dagar i rad.

Vad det hela tycks handla om är att några moderater har värvat nya medlemmar och möjligen betalat deras medlemsavgifter, och sedan uppmanat dessa nya medlemmar att rösta på dem i provvalet. Detta ska ha bidragit till att Moderaterna har ökat antalet medlemmar ”onaturligt” mycket i vissa områden och att vissa moderatera politiker gynnats i provvalet.

Är detta upprörande och en viktig nyhet? Ja, för Moderaterna själva och de moderater som missgynnats i provvalet är det möjligen upprörande och viktigt. Samtidigt handlar det bara om ett provval som helt saknar juridisk betydelse, och som inte berör några andra än Moderaterna i Stockholms stad.

Alltså kan jag inte se att detta skulle vara en så viktig nyhet att den förtjänar fyra helsidor på två dagar, och att få mer uppmärksamhet än några andra politiska nyheter under dessa dagar. Nog måste det finnas politiska händelser och processer i Sverige eller världen som berör fler och som är viktigare och mer relevanta för svenskarna i stort än ett möjligt röstfiffel i ett moderat provval.

Om den här nyheten hade fått så stor uppmärksamhet i Stockholm City eller någon annan tidning med starkare lokal anknytning och begränsade journalistiska ambitioner hade jag inte blivit förvånad, men här handlar det om Dagens Nyheter, Sveriges kanske viktigaste tidning på nationell nivå. Av en sådan tidning bör man kunna förvänta sig mer; en nyhetsvärdering som utgår från vad som är viktigt och relevant och som svenskarna behöver känna till.

I dagens Dagens Nyheter publicerar man också en intervju med miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand. Det är en intressant och välskriven intervju, men ett undantag: På förstasidan av DN Söndag är rubriken ”Möt ministerämnet och röstmagneten Maria Wetterstrand”, och i ingressen skriver DN: ”Fördubblat väljarstöd sedan valet 2006 till över tio procent och guldläge för en tung ministerpost. Man och två barn hemma. 2000-talet har varit nådigt mot Miljöpartiets Maria Wetterstrand”.

Här förväxlar man opinionssiffror med väljarstöd: såvitt jag vet är det ännu cirka sex månader kvar till valet, och innan dess vet vi ingenting om Miljöpartiets eller något annat partis röststöd. Dagens Nyheter borde veta bättre än att blanda ihop opinionssiffror och röststöd.

Trösten vid läsningen av Dagens Nyheter idag var Peter Wolodarski’s söndagskrönika ”Lillebror ser dig”. Det är en mycket tankvärd och välskriven krönika om det nya övervakningssamhället och hoten mot den personliga integriteten – och vår oförmåga att se och reagera på hoten mot den personliga integriteten. Till skillnad från nyhetssidorna tar den upp något som är viktigt och relevant och som berör oss alla.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Journalistik & medier och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s