Granskningsnämnden och mediernas bevakning av Sverigedemokraterna

På förra veckans sammanträde med Granskningsnämnden för Radio och TV behandlades bland annat tre ärenden som rör hur Sveriges Radio och Sveriges Television rapporterat kring Sverigedemokraterna. Programmen som hade anmälts var Dokument Utifrån och dokumentären Det våras för extremhögern som sändes den 17 maj 2009, EU-valet: Valvakan, som sändes i SVT den 5 juni 2009, samt Brunchrapporten i P3 som dändes den 10 juni 2009.

I dessa tre fall prövade nämnden om det är förenligt med kraven på opartiskhet och saklighet att göra en koppling mellan Sverigedemokraterna och högerextrema partier eller grupper på det som skedde i de tre programmen. När det gäller valvakan och Brunchrapporten friades SVT och SR av Granskningsnämnden. Dokument utifrån friades också när det gäller den koppling som gjordes i programmet mellan Sverigedemokraterna och högerextrema grupper och partier. Däremot fälldes Dokument utifrån eftersom tre utpekade personer inte fick möjlighet att bemöta den kritik som riktades mot dem i programmet.

I pressmeddelandet gällande dessa beslut skriver Granskningsnämnden:

Inom ramen för programmet Dokument utifrån i SVT visades den franska dokumentären Det våras för extremhögern som handlade om extremhögerns utbredning i Europa. I programmet skildrades utvecklingen i Italien, Frankrike, Sverige, Tyskland och Ungern. I den del av dokumentären som handlade om Sverige visades en bild på tre sverigedemokrater som även namngavs. Chefredaktören för tidningen Expo sa att de tre personerna på olika sätt hade sponsrat nazistiska grupper. Eftersom SVT inte hade gett de tre utpekade personerna möjlighet att bemöta den kritik som riktades mot dem i dokumentären, ansåg Granskningsnämnden att programmet i det avseendet stred mot kravet på opartiskhet.

/
I ärendet Dokument utifrån samt i två andra ärenden, EU-valet: Valvakan i SVT (SB 66/10) och Brunchrapporten i P3 (SB 67/10), prövade nämnden om det var förenligt med kraven på opartiskhet och saklighet att, på det sätt som skedde i programmen, göra en koppling mellan Sverigedemokraterna och högerextrema partier eller grupper. Nämnden ansåg att det mot bakgrund av de främlingsfientliga drag och den nationalistiska princip som Sverigedemokraterna ger uttryck för i sitt principprogram, inte stred mot kraven att sammankoppla Sverigedemokraterna med högerextrema partier eller grupper på det sätt som skedde i de aktuella programmen.

I samtliga bedömningar var Granskningsnämnden enig, och jag deltog själv på sammanträdet och röstade för besluten. För den som är intresserad av att läsa besluten i dess helhet kan de laddas ner här.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Aktuellt och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s