Nytt boktips: ”Public Sentinel” av Pippa Norris (red) (2010)

När frågan om mediernas roller och demokratiska betydelse diskuteras, sker det oftast i relation till etablerade demokratier. Samtidigt satsas betydande resurser av såväl statliga som icke-statliga organisationer på demokratibistånd och, som en del av det, på att stödja och stärka fria och oberoende medier i utvecklingsländer och länder som genomgår demokratiseringsprocesser. Det sätter frågan om mediernas demokratiska roller och betydelse i ett nytt ljus.

Vilka uppgifter bör medierna som institutioner egentligen, idealt sett, uppfylla för att stärka demokratin och demokratiseringsprocesser? Under vilka förhållanden lyckas respektive misslyckas medierna med att uppfylla dessa uppgifter? Vilka reformer vore möjliga att genomföra i länder som inte är etablerade demokratier för att öka sannolikheten att medierna bidrar till att stärka demokratin och olika pågående demokratiseringsprocesser?

Detta är några av de centrala frågor som diskuteras i Public Sentinel. News Media & Governance Reform (World Bank, 2010), redigerad av Pippa Norris. Genomgående är det en mycket intressant bok som både innehåller ny forskning och som applicerar etablerade teorier för att analysera mediernas roller och betydelse när det gäller demokratisering, demokratiseringsbistånd och angränsande frågor. Boken och den forskning som redovisas här känns särskilt angelägen på grund av att frågorna om mediernas demokratiska betydelse sätts på sin spets när det gäller hur bistånd ska användas för att på bästa möjliga sätt stärka medier som kan bidra till fortsatt demokratisering.

När frågan om mediernas demokratiska betydelse diskuteras i etablerade demokratier blir frågan lätt teoretisk; när den diskuteras i förhållande till hur man bör utforma demokratiseringsbistånd för att stödja utvecklingen av medier som i sin tur kan främja fortsatt demokratisering har den en mycket stor praktisk betydelse.

Detta gör boken mycket angelägen, och den är dessutom mycket välskriven och förhållandevis lättillgänglig. Sammantaget gör det att den kan rekommenderas alla som är intresserade av mediernas demokratiska roller och uppgifter, och dem som arbetar med bistånd som syftar till att stödja demokratisering och medier som bidrar positivt till olika demokratiseringsprocesser.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Demokrati och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s