Hägglund har rätt i sin kritik mot medierna

I SVT:s nu pågående partiledardebatt fick Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund frågan om varför han tror att Sverigedemokraterna enligt många opinionsundersökningar är större än Kristdemokraterna. Hans svar gick ut på att en viktig förklaring är att medierna ger Sverigedemokraterna så stor uppmärksamhet. I detta har han helt rätt, och själva partiledardebatten i SVT ikväll är bara ett exempel. När det finns så många frågor som är viktiga och angelägna att diskutera väljer SVT ändå att lyfta fram frågan om varför Sverigedemokraterna är ”så stora” i opinionsmätningar, och även tidigare under hösten och vintern är det i stor utsträckning medierna som drivit debatten och frågan om Sverigedemokraternas möjligheter att komma in i riksdagen. Det var även medierna som väckte frågan om ett eventuellt burkaförbud, en annan icke-fråga med tanke på hur få det är i Sverige som använder burka eller niqab.

När jag i veckan som gick föreläste på Medieutbildarnas seminarium lade jag fram tio teser som handlar om medier och politik i ljuset av det kommande riksdagsvalet. Den tionde och sista tesen var följande: ”Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen kommer det i stor utsträckning bero på medierna”. Kvällens partiledardebatt i SVT och debattledarnas frågor är tyvärr ytterligare ett exempel på hur medierna hjälper fram Sverigedemokraterna och ger dem en betydelse som de inte har – men kan komma att få om medierna fortsätter bevaka dem som om de kommer att komma in i riksdagen.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Kommentarer och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Hägglund har rätt i sin kritik mot medierna

  1. Pingback: Strömbäck: Hägglund har rätt i sin kritik mot medierna : Fredrik Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s