Debatten om Sverigedemokraterna fortsätter

Debatten om Sverigedemokraterna och hur de ska ”hanteras”, i vilken statsvetaren Björn Johnson skrev ett mycket bra inlägg på DN Debatt i december, fortsätter. Idag har Björn Johnson ett nytt intressant inlägg på sin blogg, i vilken han kritiserar och svarar på Stig-Björn Ljunggrens kritik mot hans resonemang. För egen del vidhåller jag det jag tidigare skrev, nämligen att:

”om man utgår från tillgänglig forskning i statsvetenskap och politisk kommunikation som handlar om politisk strategi, väljarbeteende och mediernas effekter råder det inte mycket tvivel på att (a) partier gynnas när ”deras” frågor ligger högt på den politiska dagordningen; (b) att medierna har stor opinionspåverkan och att de partier – allt annat lika – som får stor uppmärksamhet i medierna gynnas av det; (c) att diskussioner kring sådant som kan komma att hända ökar sannolikheten att det som diskuteras faktiskt händer, det vill säga att spekulationer kring framtida händelseförlopp kan leda till självuppfyllande profetior; och (d) att högerextrema och invandrarfientliga partier inte kan stoppas av att de etablerade partierna närmar sig dem eller låter deras frågor dominera den politiska debatten. Björn Johnson har därför helt rätt i sin analys – oavsett vad man i övrigt anser om Sverigedemokraterna.”

Sedan jag skrev detta har jag börjat läsa Lena Sundströms bok om Danmark och det inflytande som Danskt Folkeparti har haft över debatten där. Den är mycket intressant, och förtjänar att läsas av såväl politiker som journalister och andra som deltar i och har inflytande i samhällsdebatten.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Kommentarer och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.