Glömska väljare

Apropå intressanta blogginlägg skriver statsvetaren Henrik Oscarsson idag att 26 procent av de svenska väljarna vid valet 2006 inte kom ihåg eller mindes fel när det gäller vilket parti de röstade på fyra år tidigare. Även om det främst är partibytare som inte kommer ihåg vilket parti de röstade på är det en anmärkningsvärt hög andel. Något säger det också om hur genomtänkta röstbesluten är, liksom om behovet av att rationalisera de egna beteendena. Om man inte längre håller på samma parti som man röstade på tidigare är det onekligen lättare att minnas fel – och psykologiskt mer motiverat.

I det här fallet var det framförallt bland dem som röstade på Folkpartiet 2002 som minnet svek: endast 54 procent av deras väljare 2002 kom fyra år senare ihåg att de röstade på Folkpartiet i det föregående valet. Det inte är så konstigt med tanke på (1) Folkpartiets snabba uppgång under den korta valrörelsen 2002, och (2) att partiet ganska snabbt började tappa i opinionsmätningarna, och (3) dataintrångskandalen som präglade stora delar av valrörelsen 2006. Att Folkpartiet generellt sett är ett av de partier som har de minst lojala väljarna hör också till bilden.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Kommentarer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s