Nytt boktips: ”Message Control”, av Elizabeth Skewes (2007)

Medan det finns ganska många böcker om hur medierna bevakar politik och valrörelser, finns det relativt sett ganska få böcker om hur valjournalistiken kommer till. I det perspektivet är Message Control. How News Is Made on the Presidential Campaign Trail (Rowman & Littlefield, 2007) av Elizabeth A. Skewes ett mycket välkommet bidrag. I den får vi följa hur de amerikanska medierna bevakade presidentvalen 2000 och 2004, i vad som skulle kunna kallas ett ”behind the scenes”-reportage. Samtidigt som den bitvis är journalistiskt skriven och därmed lättillgänglig, vilar dock boken på gedigen forskning. Dels bygger den på deltagande observationer, dels på intervjuer med journalister som bevakade dessa två val. Sammantaget är det en mycket intressant och välskriven bok som kan rekommenderas alla som är intresserad av hur mediernas valbevakning kommer till – och varför den ser ut som den gör.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politisk kommunikation. Bokmärk permalänken.