Nytt boktips: ”Attack Politics” av Emmett Buell & Lee Sigelman (2008)

Att frågan om negativitet och attackstrategier är ständigt aktuell i amerikansk politik återspeglar sig i forskningen, där en rad böcker och tidskriftsartiklar finns i ämnet. Flera av dessa böcker har jag rekommenderat tidigare, och nu är det dags igen. Trots att ämnet inte är nytt lyckas nämligen Emmett H. Buell Jr. och Lee Sigelman i Attack Politics. Negativity in Presidential Campaigns Since 1960 (University Press of Kansas, 2008) säga någonting nytt om attackernas och de negativa kampanjernas plats i amerikanska presidentvalskampanjer.

Till skillnad från många andra har de inte undersökt den politiska TV-reklamen. Istället är deras undersökning baserad på uttalanden av presidentkandidaterna och deras kampanjer (campaign statements) i New York Times i varje presidentval sedan 1960. En del av boken handlar om att redovisa resultaten av den undersökningen, som något överraskande visar att graden av negativitet inte har ökat över tid. Minst lika intressant är dock bokens beskrivningar av varje presidentvalrörelse sedan 1960. Dessa beskrivningar gör boken läsvärd som en historia över amerikanska presidentvalrörelser.

Även om boken inte tillhör de allra mest lättlästa är den mycket välskriven samtidigt som den vilar på gedigen forskning. Sammantaget gör det att den kan rekommenderas alla som är intresserad av amerikanska presidentvalrörelser i allmänhet, och frågan om negativitet och attackstrategier i synnerhet.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politisk kommunikation och märktes , , . Bokmärk permalänken.