Nytt boktips: ”The Nightly News Nightmare” av Stephen Farnsworth & Robert Lichter (2007)

Om man är intresserad av hur amerikanska TV-nyheter bevakar presidentvalrörelserna tillhör The Nightly News Nightmare. Television’s Coverage of U.S. Presidential Elections, 1988-2004 (Rowman & Littlefield, 2007) av Stephen J. Farnsworth och S. Robert Licther en av de böcker som ”måste läsas”. Boken bygger på mycket omfattande innehållsanalyser av TV-nyheternas bevakning av valrörelserna 1988-2004, och fokuserar på frågor som handlar om valbevakningens omfattning, partiskhet, negativitet samt kampen mellan journalister och politiker om utrymmet i nyheterna.

För att vara facklitteratur ger författarna mer utrymme för de egna åsikterna än vad som är brukligt, och deras slutsatser om mediernas partiskhet har ifrågasatts eftersom andra undersökningar kommer fram till andra slutsatser. Oavsett detta är det en mycket intressant och läsvärd bok, genomgående skriven för en bredare publik. Den är inte särskilt teoretiskt driven, men det material som den bygger på är mer omfattande än vad det är i de flesta andra böcker. Tillsammans med Thomas Pattersons Out of Order tillhör den de viktigaste böckerna om amerikansk valbevakning, och kan därför starkt rekommenderas.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politisk kommunikation och märktes , , , . Bokmärk permalänken.