Äntligen sjukvårdsreform i USA?

Äntligen tycks det som om USA ska få den sjukvårdsreform som så många presidenter tidigare har misslyckats med att genomföra, senast Clinton under 1990-talet. Nu har senaten godkänt ett förslag som skulle innebära att 30 miljoner amerikaner som idag står utan för sjukvårdsförsäkring, enligt en artikel i New York Times. Motståndet var hårt, och omröstningen följde exakt partilinjerna i senaten.

Innan beslutet är helt klart måste emellertid en överenskommelse göras mellan senaten och representanthuset, som godkänt olika förslag till sjukvårdsreformer. Helt säkert är det inte att de kommer att lyckas, men med tanke på att Demokraterna har en betryggande majoritet i representanthuset gör det mindre om inte alla Demokrater röstar för reformen där. Det talar för att det blir en sjukvårdsreform – och att den kommer ligga närmare senatens än representanthusets förslag.

Oavsett om den slutliga reformen kommer att ligga närmare senatens eller representanthuset förslag är det en seger för Obama. Visserligen var han tvungen att kompromissa en hel del för att få med sig tillräckligt många senatorer, men så fungerar det amerikanska politiska systemet – på gott och ont.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Kommentarer och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s