”Renegade. The Making of a President” av Richard Wolffe (2009)

Trots att det redan har publicerats rader av böcker kring Barack Obama och det amerikanska presidentvalet 2008 finns det fortfarande mycket som inte har sagts, beskrivits, analyserats, berättats. Det blir tydligt när man läser ”Renegade. The Making of a President” (Crown Publishers, 2009), skriven av Richard Wolffe, journalist på Newsweek och MSNBC. Det är en fantastiskt välskriven bok, och det var många gånger svårt att lägga den ifrån sig.

Till skillnad från andra böcker som jag har rekommenderat handlar den här boken inte i första hand om presidentvalet som sådant eller om kampanjstrategierna eller den politiska kommunikationen. Den handlar lika mycket eller mer om Obama själv: hans historia, personlighet, erfarenheter och upplevelser både före och under valkampanjerna. Tack vare att Wolffe fick följa med kampanjen på insidan, och att Obama ställde upp på en lång rad exklusiva intervjuer under både primärvalskampanjen mot Clinton och den slutliga valkampanjen mot McCain, kommer Wolffe mycket närmare både Obama och hans kampanj än andra böcker som jag har läst, med undantag för David Plouffe’s ”The Audacity to Win” (Viking books, 2009). Det ger boken en nästan oöverträffad närvaro och närhet till Obama och hans kampanj. Bokens litterära kvaliteter är också mycket högre än i andra böcker jag har läst om Obama och presidentvalet – med undantag endast för Obamas egna böcker.

Den här boken kan därför starkt rekommenderas alla som antingen är intresserade av Barack Obama som person eller politiker, eller de amerikanska presidentvalskampanjerna 2008.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Politik & samhälle. Bokmärk permalänken.