”Red State, Blue State, Rich State, Poor State” av Andrew Gelman (2008)

I den amerikanska debatten finns det en bild av att rika personer framförallt röstar på Demokraterna, vilket Republikanerna brukar använda sig av för att hävda att Demokraterna är partiet för eliterna. Men finns det någon sanning bakom den bilden, och vilket är förhållandet mellan ekonomiska förhållanden på delstatsnivå och individnivå och hur människor röstar?

Detta är grundfrågan som undersöks i ”Red State, Blue State, Rich State, Poor State”, skriven av Andrew Gelman (Princeton University Press, 2008). I den visar författaren att det i stort är en myt att rika personer röstar på Demokraterna. Det är sant att rika delstater röstar Demokratiskt, men det är inte sant att rika personer gör det. Inom varje delstat – oavsett om den relativt sett är rik eller fattig – tenderar rikare personer att rösta Republikanskt.

Ekonomiska faktorer är självklart inte det enda som styr eller påverkar hur människor röstar, och författaren granskar en rad andra påståenden om varför människor röstar som de gör och undersöker vilket stöd det finns för dem. Resultatet är en mycket intressant bok, som dessutom är välskriven och förhållandevis lättillgänglig. Är man intresserad av varför amerikaner röstar som de gör är det en bok som kan rekommenderas.

Om jesperstromback

Professor i journalistik och politisk kommunikation
Detta inlägg publicerades i Opinionsbildning. Bokmärk permalänken.